Cancelarul Germaniei Olaf Scholz a explicat, marţi la Berlin, despre cererea preşedintelui Volodimir Zelenski privind o aderare măcar formală a Ucrainei la NATO, că „în timp ce un război este în derulare, nimeni nu poate adera la Alianţă, pentru că printre criteriile de aderare este acela de a nu avea conflicte deschise la frontiere”. El a adăugat că Ucraina va fi sprijinită în continuare şi discuţiile privind relaţia NATO cu Ucraina vor continua. „Vom fonda un Consiliul comun. De aceea este important să discutăm şi întrebarea cum şi care este perspectiva de viitor pentru ţările care se uită către NATO şi vor să adere la NATO”, a mai precizat oficialul german.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Într-adevăr este un lucru care ne preocupă în contextul pregătirilor pentru summit, cum putem dezvolta activitatea Alianţei NATO în viitor. O preoboservaţie – modificările majore se resimt. Am încercat în ultimii ani să fim capabili în ceea ce priveşte intervenţiile noastre în afara Alianţei, pentru a asigura securitate îmn afara spaţiului NATO. Lucrurile iau amploare, iar acum capabilitatea de apărare a Alianţei devine din ce în ce mai importantă. Ţine de modul în care armatele noastre sunt dotate. Ne-am ridicat cota la PIB la 2% pentru Apărare şi am luat toate deciziile necesare, inclusiv deciziile în care avem cooperări în derulare la iniţiativa europeană Sky Shield, de pildă. Pentru toate aceste proiecte am luat deciziile legislative importante şi necesare. Rolul nostru la nivel de NATO, la nivel de Marea Baltică a fost consolidat pentru ca aceste cooperări să poată funcţiona bine”, a afirmat Olaf Scholz, întrebat, marţi la Berlin, ce opinie are despre faptul că preşedintele Volodimir Zelenski a spus că nu are sens să participe la Summitul NATO de la Vilnius, de săptămâna viitoare, dacă Ucraina nu e invitată măcar formal să aderare la Alianţă.

Cancelarul german a mai spus că este necesară sprijinirea Ucrainei şi pe viitor.

„Referitor la Ucraina este necesar ca relaţia noastră să se dezvolte în viitor, ceea ce momentan este în prim plan este sprijinul pe care îl acordăm Ucrainei pentru apărare. După Statele Unite, Germania are aportul cel mai mare, cu tot ceea ce am putut noi să facilităm – 17 miliarde până acum plus 2,8 miliarde pe care le-am mobilizat în plus. Când m-a vizitat preşedintele Zelenski am spus tocmai în această încăpere am declarat că este vorba despre viitorul apropiat, este vorba de artilerie, de tancuri, de măsuri de apărare a spaţiului aerian care devin din ce în ce mai importante, având în vedere atacurile Rusiei cu drone şi cu avioane. De aceea cooperarea va fi aprofundată în paralel”, a explicat Scholz.

El a mai spus că vor fi discuţii şi despre natura „relaţiilor de cooperare între NATO şi Ucraina în viitor”.

„Vom fonda un Consiliul comun. De aceea este important să discutăm şi întrebarea cum şi care este perspectiva de viitor pentru ţările care se uită către NATO şi vor să adere la NATO”, a completat cancelarul Germaniei.

Acesta a mai expliat că atâta timp cât ă ţară are la granişe un război în derulare, nu poate adera la NATO. 

„Există o decizie luată la Bucureşti că trebuie să ne dezvoltăm în viitor, dar în timp ce un război este în derulare, nimeni nu poate adera la Alianţă, pentru că printre criteriile de aderare este acela de a nu avea conflicte deschise la frontiere. Va juca un rol, însă foarte important este aspectul practic – susţinerea şi ajutoarele practice pe care le acordăm Ucrainei”, a concluzionat Olaf Scholz.

Preşedintele Volodimir Zelenski i-a cerut preşedintelui SUA Joe Biden să invite Ucraina în NATO „acum” - chiar dacă aderarea nu se va produce decât după război.

Vorbind în limba engleză pentru CNN, Zelenski a declarat că Biden este "cel care ia decizia" dacă Ucraina va fi sau nu în NATO.

Următorul summit al NATO de la Vilnius, Lituania, va avea loc în perioada 11-12 iulie. 

Cancelarul german şi premierul Marcel Ciolacu au susţinut, marţi, o conferinţă de presă comună, cu ocazia vizitei de lucru a şefului Executivului român la Berlin.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.