Senatorul Lucian Romaşcanu, purtător de cuvânt al PSD, a precizat că proiectul de lege al Guvernului privind carantina va intra cel târziu, joi dimineaţă, în plenul Camerei Deputaţilor, însă Comisia juridică va efectua modificări majore la actul normativ.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Foarte importantă este şi discuţia privind adoptarea Legii carantinării şi izolării. După cum am văzut, proiectul primit de la Guvern, care nu a stat absolut deloc în dezbatere publică, acesta protejează abuzurile şi nu protejează cetăţenii. Această propunere legislativă este în acest moment în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, cel mai târziu mâine dimineaţă va intra în plen, dar va intra cu modificări majore, operate în comisie”, a afirmat Lucian Romaşcanu, la finalul Biroului Politic Naţional al PSD care a avut loc miercuri.

El a adăugat că la discuţiile din comisia juridică participă şi specialişti, reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale, iar modificările la proiectul de lege privind carantina vor fi făcute şi în funcţie de opinia acestora.

„La aceste discuţii participă şi invitaţi din partea organizaţiilor neguvernamentale, specialişti, iar această lege, ţinând cont şi de ceea ce spune societatea civilă, trebuie să fie o lege care protejează populaţia şi nu protejează abuzurile”, a completat Romaşcanu.

Guvernul a adoptat, luni, proiectul de lege privind carantina după ce Curtea Constituţională a decis că instiuirea obligatorie a carantinei e neconstituţională, deoarece încalcă drepturile şi libertăţile omului.

Actul normativ prevede măsura carantinei pentru persoanele care vin din zonele cu risc ridicat de epidemie sau cele care declară că nu îşi pot asigura singure condiţiile de separare fizică la domiciliu. Cheltuielile vor fi suportate din bugetul Ministerului Sănătăţii.

Situaţiile de risc epidemiologic sau biologic, pentru care este instituită carantina, sunt epidemia declarată prin ordinul ministrului Sănătăţii, pandemia declarată de directorul OMS sau un eveniment neaşteptat identificat constatat de structurile Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă sau instituţiile din subordinea MS.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.