Primarii de comune au venit, luni, la Parlament, la un eveniment la care au participat şi mai mulţi miniştri, precum şi liderii PSD şi ALDE, prezentând o listă de revendicări în capul căreia s-a aflat problema pensiilor, salariilor şi sporurilor primarilor, ale căror venituri sunt chiar şi sub cele ale angajaţilor lor. Liviu Dragnea şi Sorin Grindeanu le-au promis mai mulţi bani, apoi s-au fotografiat 20 de minute cu primarii, însă în colţuri diferite ale sălii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

La Palatul Parlamentului a avut loc cea de-a XX-a sesiune ordinară a Adunării Generale a Asociaţiei Comunelor din România, cu caracter aniversar, fiind invitaţi şeful PSD, Liviu Dragnea, şeful ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, premierul Sorin Grindeanu, precum şi mai mulţi miniştri ai Cabinetului său.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Reuniţi la prezidiu, politicienii şi demnitarii au avut discursuri care au provocat ropote de aplauze în sală, în special când erau atinse subiecte precum incompatibilitatea aleşilor şi salariile lor. Pe rând, liderii PSD şi miniştrii au venit la tribună pentru a-şi prezenta viziunea asupra noii administraţii locale, o temă centrală fiind cea a banilor.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

"Vreau să exprim respectul meu pentru ceea ce faceţi, pentru faptul că rezistaţi şi ţineţi vie această flacără a speranţei în comunităţile pe care le conduceţi (...). Salarizarea în rândul funcţionarilor a crescut, urmează salarizarea primarului”, a spus Liviu Dragnea, ale cărui afirmaţii au fost primite cu aplauze entuziaste din sală.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Un primar chiar a strigat către Dragnea pentru a-l întreba cu cât îi va creşte salariul, însă liderul PSD fie nu l-a auzit în agitaţia provocată de declaraţiile sale, fie a preferat să nu răspundă.

Mult mai la obiect a fost ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, ea angajându-se nu doar să crească salariile, ci şi să ofere ceea ce primarii au cerut insistent: sporuri.

"Niciodată nu puteţi să aveţi sporuri şi, deşi sunteţi direct răspunzători de fondurile europene şi de absorbţie, sunteţi singurii care nu puteţi lua sporuri pentru absorbţie. Nu puteţi să aveţi nici spor de vechime", a deplâns situaţia fostul primar al Craiovei, angajându-se ca toate aceste probleme să fie rezolvate prin noua lege a salarizării.

Şi premierul Sorin Grindeanu, fost ales local, a empatizat cu primarii de comune din România, oferindu-şi propria experienţă ca şef al Consiliului Judeţean Timiş.

"N-aveam cel mai mare salariu, era al cincisprezecelea, al douăzecilea. Astea nu sunt lucruri normale, la fel şi în ministere. Salarizarea trebuie să fie în raport cu responsabilitatea pe care o avem fiecare din noi", a afirmat premierul, primind la rândul său aplauze, însă mai puţin numeroase şi mai de scurtă durată decât şeful PSD.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Promisiunile clare ale guvernanţilor de a se apleca şi asupra problemelor financiare cu care se confruntă i-au însufleţit pe primari - în special afirmaţiile potrivit cărora angajaţii lor nu vor mai putea să aibă salarii mai mari decât ei. Şi-au stabilit şi ei un reprezentant, care să vorbească în numele lor: primarul din Cumpăna, judeţul Constanţa, Mariana Gâju.

Ea a cerut nu doar salarii mai mari, ci şi pensii, motivând că şi poliţiştii au venituri mai mari decât primarii la finalul activităţii profesionale. O problemă mai mare însă este că unii reprezentanţi ai administraţiei locale nu au nici măcar bani de avocaţi.

"Legiuitorul nu ţine cont şi astăzi avem încă primari incompatibili, nu-şi pot plăti avocaţii ca să-şi susţină nevinovăţia. Avem încă primari care au ieşit la pensii. Domnule preşedinte Liviu Dragnea, ca fiind veteran în apărarea administraţiei publice locale, un primar a ieşit la pensie la al şaselea mandat cu 1.200 de lei pensie. Un ofiţer, să spunem, al postului de Poliţie naţională cu 6.400", a spus Mariana Gâju.

Primarul a mai cerut sporuri de vechime şi pentru absorbţia fondurilor europene, însă a ţinut să precizeze că ea nu vrea să se ia de la alţii pentru a primi ei, ci doar să crească pentru toată lumea.

"Vreau să vă rog să mă credeţi că am mulţumit bunului Dumnezeu pentru că v-a dat înţelepciunea să promovaţi creşterea salariilor funcţionarilor publici din administraţia publică locală. Aceea e deja promovată, o putem aplica. (...) Primarul în schimb, ales local ca şi viceprimarul, are nevoie în acelaşi timp de o aplecare a dumneavoastră", a spus ea.

După aceste discursuri, premierul Sorin Grindeanu şi liderul PSD Liviu Dragnea au părăsit lucrările, însă au fost prinşi pe drum de primarii care voiau să se pozeze cu ei, în timp ce de la tribună vorbeau invitaţi din China şi Republica Centrafricană (care vorbea şi limba română, însă doar câţiva primari rămăseseră la locurile lor pentru a vedea "minunea": "Am trăit-o şi pe asta", cum s-a exprimat un primar către colega lui).

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Dragnea şi Grindeanu, înconjuraţi de susţinători, nu au stat însă împreună, ci s-au oprit în colţuri diferite ale sălii, întâlnindu-se totuşi la mijloc, la un moment dat, chiar când şeful Guvernului se pregătea să dea declaraţii presei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.