Politicienii au uitat pentru o zi de competiţia electorală şi s-au întrecut pe biciclete. Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, preşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache, secretarul general al PSD, Marian Neacşu, şi preşedintele Comisiei de Mediu, Carmen Moldovan, au participat sâmbătă la BikeFest, pedalând chiar în jurul locului de muncă, Palatul Parlamentului, dar au abandonat cursa după doar un tur.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Îmbrăcaţi corespunzător, cu echipament sportiv, cască pe cap şi bicicletele din dotare, cei patru politicieni au pedalat pe un traseu de 6,5 kilometri în jurul Palatului Parlamentului. Pentru a demonstra că au uitat de competiţia zilnică dintre partide, înainte de a începe cursa, Marian Neacşu a ajutat-o pe Gorghiu să îşi regleze scaunul de la bicicletă. 

”Am încercat să îi aranjez şaua mai bine, că să aibă vizibilitate mai mare şi viziune mai bună. Nu era sabotaj politic. În comunitatea astea a bikerilor suntem cu toţii prieteni. Am încercat să ne ajutăm unii pe alţii în cursă”, a declarat Neacşu. 

Deşi cursa trebuia să dureze o oră, timp în care  participanţii încercau să facă de cât mai multe ori traseul din jurul Parlamentului, politicienii au abandonat cursa după o singură tură. Dacă cei mai experimentaţi dintre participanţi au reuşit să parcurgă cei 6,5 kilometri în aproximativ 11 minute, la politicieni s-a văzut lipsa de antrenament şi niciunul dintre ei nu a reuşit să ajungă la "Finish" mai repede de 20 de minute. 

Primul care a ajuns la linia de sosire a fost secretarul general al PSD. ”Am transpirat aici mult mai mult decât în orice moment delicat de la plen, dar am reuşit după foarte mulţi ani să mă împrietenesc cu bicicleta. Ne-a plăcut foarte mult traseul, mai ales partea de off-road. Am vizitat şi partea aceea a curţii Parlamentului. Cred că mai trebuie nişte îmbunătăţiri acolo şi platforma are foarte multe probleme”, a spus Neacşu, la finalul cursei. 

După câteva minute şi-au făcut apariţia şi Florin Iordache, Alina Gorghiu şi Carmen Moldovan. Vizibil obosiţi după ce au terminat traseul de 6,5 kilometri, deputaţii spun că e mai greu să pedalezi decât să lucrezi în plenul Camerei. ”La anu`  dacă ne pregătim din timp o să scoatem un timp mai bun. Ne lipseseşte antrenamentul”, a spus Iordache. 

Alina Gorghiu susţine că a participat şi anul trecut la BikeFest şi că motivul pentru care a ajuns mai târziu la "Finish" ar fi un incident de pe traseu. ”Am făcut un <<picnic>> de două minute. A căzut o doamnă înaintea mea. Ne-am oprit puţin. Nu am trişat”, a spus copreşedintele PNL. 

Chiar dacă nu au rezistat până la finalul cursei, cei patru deputaţi au fost recompensaţi cu câte o medalie. 

”Bucureşti - junglă pentru biciclişti”

Organizatorii şi participanţii spun e că e important că participă şi politicieni la acest tip de festival, dar speră ca participarea să nu fie singurul lucru pe care îl fac, ci să schimbe legislaţia în ceea ce priveşte bicicletele şi să încurajeze crearea pistelor pentru biciclişti în oraşe.

”Ne bucură foarte tare că suntem lângă Palatul Parlamentului, lângă o clădire atât de importantă reuşim să băgăm biciclişti. E un mesaj important pentru biciclişti. (...) Vrem să vedem că bicicliştii au drepturi”, a spus Corneliu Belciug, unul dintre organizatori.

Cât despre cei patru deputaţi care au participat la BikeFest, organizatorul spune că s-au descurcat bine pentru o competiţie. ”Îi aşteptăm şi anul viitor şi ne aşeptăm ca performanţa să crească. Anul acesta au făcut o tură în 20 de minute, anul viitor să facă în 15 sau 10 minute”, a mai spus  Belciug.

Câştigătorul competiţiei a fost un belgian, care locuieşte de doi ani în Bucureşti, şi care a parcus într-o oră aproape 36 de kilometri, adică a reuşit să facă de şase ori traseul din jurul Parlamentulul. 

El spune că e pentru prima dată când participă la această competiţe. Întrebat cum e traficul din Bucureşti pentru un biciclist, acesta a spus: "Dacă poţi să mergi cu bicicleta aici, poţi să mergi oriunde. E o junglă”. 

BikeFest se află la cea de-a şasea ediţie, iar anul acesta s-au înscris un număr record de participanţi: peste 1.000, la cele două competiţii. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.