Daniel Constantin şi-a lansat luni, pe terasa unui hotel din Bucureşti, noul partid ”de centru cu accente patriotice” pe care l-a intitulat Pro România şi despre care a spus că va face o politică ”altfel”, deşi principalii membri fondatori sunt oameni care au la activ mai multe partide, precum Eugen Durbacă (ex-PSD) sau Mircea Banias (ex-PNL, ex-PDL), dar şi singrul europarlamentar român afiliat grupului naţionalist-extremist din Parlamentul European condus de Marine Le Pen, Laurenţiu Rebega şi care este finul liderului noii formaţiuni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Altfel de partid, altfel de lansare, altfel de locaţie”, şi-a început Daniel Constantin discursul în faţa celor puţin peste o sută de oameni înghesuiţi pe terasa unui hotel din nordul Capitalei. ”Se vrea înainte de toate un proiect politic relaxat. Tot ce vedeţi azi s-a născut dintr-o emoţie”, a continuat el.

Apoi, uşor enervat de volumul prea tare al muzicii care îi acoperea vorbele şi în bâzâitul dronei care filma de sus evenimentul, Constantin i-a prezentat pe oamenii ”vechi şi noi” alături de care a întemeiat partidul: Sorin Câmpeanu, omul care ”cu greu s-a lăsat convins să intre în politică şi care are ceea ce mulţi oameni politici nu au”; Eugen Durbacă, Mircea Banias şi Damien Florea, ”parlamentarii care nu au fost de acord cu ceea ce s-a întâmplat” şi mai mulţi oameni ”care au pierdut funcţii de secretari de stat, de şefi de agenţii sau de consilieri pentru a porni un nou proiect politic”.

Constantin a spus, la un moment dat, despre partidul său că este ”un proiect care îşi propune să comunice mult”. Apoi, câteva minute mai târziu a exclamat: ”Vrem să facem politică altfel şi trebuie să vorbim mai puţin”.

Cu un logo constând în trei elemente din coloana infinitului colorate în roşu, galben şi albastru, noua formaţiune a primit numele Pro România, ”în primul rând”, deoarece iniţiatorul său spune că este român, îşi iubeşte ţara şi vrea să facă ceva pentru ea. ”În al doilea rând, ProRomânia pentru că majoritatea liderilor politici (…) vin şi spun: sunt pro-european şi pro-NATO. Dar să nu uităm că, în primul rând, trebuie să fim pro-România şi pro-români (…) Orice român care simte româneşte, orice român de bună credinţă nu vede România decât în UE şi în NATO”, a explicat Daniel Constantin.

El a adus-o apoi pe scenă pe ”viitoarea preşedintă a tineretului Pro România”, Raluca Haliţ, de 25 de ani, care s-a prezentat drept ”dovada vie că în acest partid tinerii sunt promovaţi”.

”Eu sunt Raluca şi sunt parte a generaţiei tinere, o generaţie liberă, optimă, care cere, dar şi doreşte, o generaţie altfel. Şi altfel ar trebui să fie şi societatea actuală, o societate în care tinerii sunt implicaţi în viaţa actuală, în politicile de şi pentru tineret. Este foarte greu să fii motivat, mai ales ca tânăr. Nu avem răbdare, dar avem ambiţie. Dorim ca lucrurile să se întâmple ieri”, le-a spus, cu emoţia discursului învăţat pe de rost, Raluca Haliţ membrilor noii formaţiuni politice.

Un alt vorbitor pe scena lansării partidului a fost preşedintele Federaţiei Romalimenta, Sorin Minea, despre care Daniel Constantin a spus că l-a sfătuit să nu facă politică. ”E o prostie, politica e necesară”, şi-a început Minea discursul. ”Fără politică nu am exista noi şi nu ne-ar proteja nimeni. Şi politicienii sunt necesari (…) Nu sunt în politică, nu-mi place politica, nu o să fiu niciodată politician”, a continuat el.

Fostul ministru al Educaţiei în Guvernul Ponta, Sorin Câmpeanu, s-a descris drept un om care a intrat în politică ”exact acum un an” şi era cât pe ce să fie dezamăgit. ”În jurul nostru lumea se schimbă şi în timp ce lumea se schimbă, ne preocupăm excesiv de mult pentru subiecte care fără doar şi poate au importanţa lor, precum alegerile din 2009, revoluţia din 89, mineriadele, arhiva SIPA. Totuşi, lumea se schimbă în jurul nostrui, nu trebuie să ne canalizăm energiile atât de mult spre ceea ce a fost. Românii au altfel de aşteptări”, a spus el.

FOTO: Inquam Photos/Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos/Octav Ganea

La final, Daniel Constantin a prezentat ”decalogul” partidului, format din zece cuvinte. ”Vreau să vă mai spun zece cuvinte, să vi le arăt şi apoi să le explic” a spus el. Primul cuvânt: Europa – ”să ne promovăm interesele la nivel european, să facem noi regulile Uniunii Europene”. Al doilea: societate – ”societatea este divizată, asta e realitatea. Al treilea cuvânt: prosperitate – ”să avem un partid care să îmbine politicile de dreapta cu cele de stânga. Aceasta este calea altfel”. Al patrulea cuvânt din decalog: oameni – ”un cuvânt la care ne raportăm în permanenţă”. A urmat apoi o triadă: economie, sănătate, educaţie – ”trei sectoare în care cred că lucrurile pot fi făcute altfel”. Agricultura – ”am avut o perioadă lungă în care lucrurile au fost făcute altfel. Trebuie să promovăm produsele româneşti”. Inovaţie – ”să o găsim în tot ceea ce facem”. Viitor – ”sunt tată, am doi copii, tot ceea ce fac, fac cu gândul la viitorul lor”.

”Adevăraţii politicieni sunt cei care ştiu să lucreze cu oamenii din mijlocul oamenilor”, a încheiat Daniel Constantin evenimentul de lansare a noului partid.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.