Propunerile Guvernului Ciolacu de creştere a taxelor şi impozitelor pentru a acoperi gaura bugetară făcută tot de PSD şi PNL vor cauza instabilitate economică şi vor lovi în micii antreprenori cinstiţi şi persoanele fizice, transmite formaţiunea REPER.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Propunerile Guvernului Ciolacu de creştere a taxelor şi impozitelor pentru a acoperi gaura bugetară făcută tot de PSD şi PNL vor cauza instabilitate economică şi vor lovi în micii antreprenori cinstiţi şi persoanele fizice.  Premierul Ciolacu trebuie să reconsidere imediat modificările fiscale grăbite şi să caute banii pentru echilibrarea bugetului de stat prin reducerea cheltuielilor inutile, desfiinţarea şi comasarea de ministere - cum ar fi comasarea Ministerului Familiei cu cel al Muncii - eliminarea pensiilor speciale ale primarilor şi ale altor funcţionari şi reducerea finanţării pentru partide politice printre altele”, anunţă formaţiunea într-un comunicat oficial. 
 
Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
REPER arată că, ”atunci când statul vine peste noapte şi dublează TVA-ul sau reduce veniturile nete ale unor contribuabili, precum ale celor din agricultură sau din construcţii, dar refuză vehement să elimine beneficiile şi privilegiile speciale ale unor angajaţi din sectorul public, statul arată că îi pasă mai mult de supravieţuirea sa ca entitate birocratică, decât de prosperitatea şi calitatea vieţii cetăţenilor”.
 
”Eliminarea facilităţilor fiscale pentru anumite industrii poate să aducă echitate în sistemul fiscal cu condiţia existenţei predictibilităţii fiscale. Marcel Ciolacu ignoră acest lucru şi vrea să anunţe astfel de măsuri cu doar câteva luni înainte să le aplice. Un guvern responsabil anunţă astfel de modificări cu cel puţin 1 an înainte astfel încât antreprenorii din domeniile vizate, angajaţii lor, dar şi consumatorii, să nu fie afectaţi subit. Impredictibilitatea fiscală afectează şi deciziile cu privire la investiţii, ceea ce duce la amânarea sau chiar anularea acestor investiţii, cu toate că ele ar aduce o creştere economică şi ar genera venituri bugetare suplimentare pentru stat”, spune Dragoş Pîslaru, copreşedinte al Partidului REPER. 
 
REPER atrage atenţia că ”în ceea ce priveşte eliminarea cotei de TVA de 5%, filozofia europeană asupra acestei cote super reduse este de a sprijini servicii esenţiale pentru dezvoltarea societăţii (cum ar fi, de pildă, manualele şcolare sau accesul la cultură) şi de a oferi sprijin categoriilor vulnerabile (cum ar fi alimentele de bază)”.
 
”Eliminarea acestei cote contravine, deci, principiilor fundamentale ale Uniunii Europene referitoare la solidaritatea socială şi nu poate fi nicidecum justificată de faptul că  Guvernul nu este eficient în colectarea taxelor”, arată partidul REPER.
 
Potrivit REPER, ”printre măsurile de suprataxare vehiculate este şi taxarea diferenţiată pe praguri a cifrei de afaceri”. 
 
”Aceasta va lovi, de fapt, în micii antreprenori cinstiţi, în timp ce actorii economici care au obişnuinţa optimizărilor fiscale vor apela, cel mai probabil, la împărţirea cifrei de afaceri între două companii pentru a evita impactul fiscal. La fel, dublarea impozitului pe dividende de la 5 la 10% într-un singur an, taxarea muncii independente (PFA, drepturi de autor) ca şi cum ar fi muncă dependentă, fără a ţine cont de riscurile pe care şi le asumă antreprenorii solo (soloprenorii), reducerea la un sfert a pragului pentru încadrarea ca microintreprindere fără un minim de predictibilitate (obligaţia asumată în PNRR avea ca termen finalul lui 2024), sunt măsuri care vor arunca în moarte clinică sute de mii de agenţi economici independenţi, precum şi microintreprinderi”,menţionează REPER. 
 
”Creşterea accizelor la tutun şi alcool ar fi măsuri bune dacă banii colectaţi ar fi folosiţi pentru reducerea dependenţelor şi pentru acoperirea costurilor de tratament medical pentru persoanele care suferă de afecţiuni legate de aceste dependenţe. Însă Marcel Ciolacu va folosi aceşti bani pentru a acoperi gaura bugetară facută de coaliţia din care face parte iar aşa că măsurile de acompaniere pentru cei care sunt dependenţi nu vor exista. Sunt măsuri luate în panică de şeful PSD care după ce a golit visteria statului acum vrea să o acopere în grabă cu consecinţe care nu-l interesează”, spune Cătălin Teniţă, deputat de Bucureşti al Partidului REPER.
 
REPER mai atrage atenţia că ”majorarea recentă a salariului minim nu trebuie să fie însoţită de creşteri semnificative ale taxelor şi impozitelor pentru că în acest fel măsura poate avea efectul invers, conducând la o scădere a numărului de locuri de muncă disponibile, creşterea ratei de şomaj şi diminuarea consumului. Este un efect de domino care poate duce, în cele din urmă, la o încetinire a creşterii economice”.
 
”REPER urgentează Guvernul PSD-PNL să reconsidere aceste propuneri. Avem nevoie de o abordare pragmatică şi bazată pe date în ceea ce priveşte politica economică, care să aibă în vedere creşterea competitivităţii şi a atractivităţii pentru investiţii. Asta înseamnă, pe scurt, încurajarea iniţiativei private şi a inovării în economie, predictibilitate fiscală, transparenţă şi echitate pentru toţi actorii economici. Posibile soluţii pentru echilibrarea bugetului de stat pot include desfiinţarea şi comasarea de ministere, eliminarea pensiilor speciale ale primarilor şi ale altor funcţionari, sau reducerea finanţării pentru partide politice. În plus, se pot lua în considerare măsuri structurale pe termen mediu, cum ar fi comasarea administrativă pentru unităţile administrativ-teritoriale aflate în situaţii financiare precare sau măsuri de digitalizare a administraţiei publice, în special ANAF (Agenţia Naţională de Administrare Fiscală), pentru a spori eficienţa şi transparenţa în colectarea şi gestionarea veniturilor publice. Doar astfel se poate obţine o administrare fiscală eficientă şi o utilizare responsabilă a resurselor publice. REPER este gata să participe la orice discuţie constructivă cu privire la aceste subiecte şi să contribuie la elaborarea unui plan de măsuri fiscale echitabile şi eficiente”, mai spune formaţiunea. 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.