Marcel Ciolacu a precizat, în scrisoarea trimisă ca răspuns la invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis de a participa la consultările de marţi de la Cotroceni, în vederea desemnării premierului, că şeful statului a anunţat public şi înainte şi după alegerile parlamentare că va nominaliza în poziţia de prim-ministru un reprezentant al partidelor care au pierdut scrutinul din 6 decembrie, lucru care ignoră voinţa cetăţenilor care s-au exprimat prin vot democratic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„În intervenţiile publice pe care le-aţi avut în ultimele săptămâni v-aţi antepronunţat într-un mod lipsit de echivoc în privinţa desemnării prim-ministrului. Ignorând voinţa cetăţenilor, exprimată prin vot democratic, aţi anunţat public atât înainte de alegeri, cât şi după alegeri, că aţi luat deja decizia de a desemna în această poziţie un reprezentant al partidelor care au pierdut la scrutinul din 6 decembrie 2020. Prin urmare, discuţiile pe care urmează să le aveţi astăzi cu partidele politice mimează doar principiul consultării constituţionale la care aţi făcut trimitere în invitaţia dumneavoastră. Practic, ceea ce urmează să se întâmple astăzi la Palatul Cotroceni este o mascaradă jignitoare la adresa democraţiei, un act de sfidare a cetăţenilor care au participat la alegerile parlamentare”, arată Marcel Ciolacu în scrisoarea transmisă preşedintelui Iohannis. 

Liderul social-democraţilor mai spune că PSD refuză să participe la acest simulacru.

 „PSD refuză să participe la acest simulacru. Refuzăm să validăm prin prezenţa noastră acest circ politic care începe să semene din ce în ce mai mult cu guvernarea CDR din perioada 1996 - 2000. Vom face în schimb o opoziţie hotărâtă în Parlamentul României şi vom folosi toate mijloacele politice, legale şi constituţionale pentru a apăra interesele cetăţenilor care ne-au acordat încrederea lor la ultimele alegeri”, a completat Ciolacu. 

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat pentru marţi partidele şi formaţiunile parlamentare la consultări în vederea desemnării unui prim-ministru. Consultările începeau la ora 15.00, cu delegaţia PSD, ultima rundă de discuţii fiind programată la ora 17:30, cu delegaţia minorităţilor naţionale reprezentate în Parlament, iar la final este aşteptat anunţul referitor la premier.

Şeful statului a avut prima rundă de consultări cu partidele şi formaţiunile parlamentare în 14 decembrie, dar la finalul zilei a anunţat că nu erau întrunite condiţiile pentru desemnarea unui premier.

Liderii PNL, USR PLUS, UDMR - Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloş, Kelemen Hunor - au semnat, luni, în prezenţa premierului pe care îl susţin, Florin Cîţu, Acordul de guvernare 2020 - 2024, după mai bine de o săptămână de negocieri pe programul de guvernare şi pe modul de împărţire a portofoliilor de ministru, a funcţiilor de prefect şi a celor de secretar de stat.

Conform articolului 103 din Constituţie, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament. Candidatul pentru funcţia de prim-ministru cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.