Ministrul de Externe, Ramona Mănescu, spune că România se comportă de facto ca un stat membru Schengen, deşi de iure nu a fost acceptat. ”Nu este un lucru pentru care noi trebuie să ne rugăm de cineva şi nu trebuie să primim favoruri, este prevăzut în Tratat şi trebuie respectat”, a afirmat Ramona Mănescu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Practic, noi funcţionăm de facto ca un stat membru Schengen, dar de iure nu suntem consideraţi ca atare. Practic, România nu cere nimic altceva decât să fie respectat tratatul. Noi suntem membri cu drepturi depline, ne-am îndeplinit angajamentele şi continuăm cu seriozitate să le îndeplinim. (...) Practic, ne-am făcut lecţiile şi cred că românii, cetăţenii români au tot dreptul să îşi primească această binemeritată poziţie de stat membru Schengen. Nu este un lucru pentru care noi trebuie să ne rugăm de cineva şi nu trebuie să primim favoruri, este prevăzut în tratat şi trebuie respectat aşa cum noi suntem obligaţi să respectăm tratatul, toată lumea trebuie să respecte tratatul”, a declarat, joi seară Ramona Mănescu la Antena 3.

Întrebată cum va convinge statele reticente să accepte aderarea României, Măbescu a spus: ”Păstrăm pe agendă ca temă prioritară şi în toate discuţiile şi bilaterale şi în format extins vor avea această componentă, vor conţine această componentă de aderare la Schengen. Nu ne vom opri să spunem, să le spunem colegilor noştri din Uniunea Europeană ca cetăţeni români au aceleaşi drepturi”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.