Deputatul PNL Raluca Turcan a anunţat marţi, la Parlament, că PNL propune un proiect de lege care prevede realizarea unei scheme de ajutor de stat prin care angajatorii pot să obţină vouchere pentru a-şi forma forţa de muncă. Sprijinul financiar acordat angajatorilor este suportat de la bugetul de stat şi din fonduri externe nerambursabile, cu respectarea regulilor de eligibilitate aplicabile şi în limita sumelor alocate cu această destinaţie. Turcan a precizat că prin astfel de schemă se pot forma aproximativ 100.000 de persoane, astfel încât să aibă ulterior acces la venituri mai mari.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Investiţia în educaţia şi în formare, pe tot parcursul vieţii, reprezintă soluţia pentru venituri mai mici şi plusvaloare adăugată în economia românească. PNL consideră că pentru a realiza trecerea spre venituri mai mari şi o economie mai performantă trebuie să punem şi să întărim formarea profesională, prin pregătirea forţei de muncă”, a spus Turcan la Parlament. Liberala a prezentat un proiect de lege pe care PNL îl depune în Parlament care prevede realizarea unei scheme de ajutor de stat prin care angajatorii pot să obţină vouchere pentru a-şi forma forţa de muncă.

”Această formare poate să fie realizată fie în interiorul întreprinderii fie cu formatori specializaţi. În felul acesta, încurajăm investitorii să sprijine resursa umană şi, pe fond, cea mai profitabilă investiţie este cea în resursa umană”, a arătat Turcan.

Deputatul PNL a precizat că în discuţiile cu antreprenorii, aceştia au reclamat ”lipsa forţei de muncă bine formă, bine specializată” şi se plângeau şi de faptul că se află în situaţia ca pe banii lor să formeze forţă de muncă. Ea a menţionat că prin voucherele create prin schema de ajutor de stat, antreprenorii pot să vină cu 50% din valoarea voucherului, astfel încât să formeze pe diferite niveluri forţa de muncă.

”Vorbim despre iniţiere, specializare sau calificare sau recalificare de nivelele 1,2,3 respectiv 4”, a mai anunţat Turcan. Cursul de calificare-recalificare nivel 1 presupune achiziţionarea unui vouchere de 2.400 de lei, cel de nivel 2, 3.000 de lei, cursul de nivelul 3, 4.900 de lei şi cel de nivel 4 , de 9.600 de lei.

”Cursul de formare şi iniţiere în interiorul companiei are o valoare de 2.400 de lei”, a spus Raluca Turcan. Potrivit deputatului PNL, ajutorul poate să ajungă la 50% din contravaloarea cursului de formare dar există şi posibilitatea de a depăşi acest procent şi a arătat că, prin astfel de schemă, se pot forma aproximativ 100.000 de persoane, astfel încât să aibă ulterior acces la venituri mai mari.

Ce prevede proiectul

Proiectul eglementează implementarea unei scheme naţionale de sprijin acordat angajatorilor pentru facilitarea participării angajaţilor la programe de formare profesională, prin acordarea unor cupoane de formare pentru achiziţionarea de servicii de formare profesională. Sprijinul financiar acordat angajatorilor se constituie ca şi ajutor de stat pentru organizarea şi derularea de programe de formare a adulţilor şi se acordă în conformitate cu reglementările legale naţionale şi comunitare incidente ajutorului de stat acordat pentru formare.

Sprijinul financiar acordat angajatorilor este suportat de la bugetul de stat şi din fonduri externe nerambursabile, cu respectarea regulilor de eligibilitate aplicabile şi în limita sumelor alocate cu această destinaţie. (1)Costul maxim al serviciilor de formare pot fi decontate prin utilizarea cupoanelor pentru formare: a)Curs de calificare/recalificare nivel 1 – 2.420,19 lei b)Curs de calificare/recalificare nivel 2 – 3.006,71 lei c)Curs de calificare/recalificare nivel 3 – 4.952,30 lei d)Curs de calificare/recalificare nivel 4 – 9.617,62 lei e)Curs de formare iniţiere/specializare/perfecţionare – 2.420,19 lei f)Curs de formare cu recunoaştere la nivel de întreprindere – 2.420,19 lei

Valoarea nominală a fiecărui cupon de formare este egală cu intensitatea ajutorului stabilită conform art. 7 înmulţită cu numărul de angajaţi şi valoarea maximă a serviciilor de formare stabilite conform alin. (1), în funcţie de tipul de formare/nivelul de calificare. Intensitatea ajutorului nu poate să depăşească 50% din costul programului de formare.

Intensitatea ajutorului poate fi majorată până la o intensitate maximă a ajutorului de 70% după cum urmează: i.cu 10 puncte procentuale dacă formarea se adresează lucrătorilor cu handicap sau lucrătorilor defavorizaţi; ii.cu 10 puncte procentuale dacă ajutorul este acordat unor întreprinderi mijlocii şi cu 20 de puncte procentuale dacă ajutorul este acordat unor întreprinderi mici sau microînteprinderi; iii.În cazul în care ajutorul este acordat în sectorul transportului maritim, intensitatea ajutorului poate fi majorată până la 100 % din costurile eligibile dacă sunt îndeplinite următoarele condiţii: beneficiarii formării nu sunt membri activi ai echipajului, ci sunt în supranumerar la bord; şi formarea are loc la bordul unor nave înscrise în registrele Uniunii

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.