Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a declarat vineri, despre scandalul reabilitării Bojdeucii lui Creangă, că a observat o politizare excesivă a acestui subiect şi ea, ca ministru al culturii, nu doreşte să intre în dispute politice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”O să fac o clarificare care aş vrea să rămână pentru tot mandatul meu şi anume un ministru al Culturii nu are sarcina să îşi dea cu părerea despre conţinutul unor expoziţii, modul în care s-ar fi reabilitate anumite proiecte de investiţii. Pot să am o opinie personală, însă dumneavoastră mă întrebaţi ca ministru al Culturii. De aceea, ca ministru al Culturii, vă menţionez că am demarat o anchetă pe două paliere, o dată de partea administrativă, prin Corpul de control al ministerului şi în acelaşi timp o anchetă prin Iinstitutul National al Patrimoniului, pentru partea de calitate artistică”, a spus ministrul în briefingul de la finalul şedinţei Executivului.

Raluca Turcan a precizat că, în momentul în care aceste două rapoarte vor fi finalizate, le va prezenta.

”În acelaşi timp, nu pot să nu observ două lucruri. Unul de înţeles, de suflet, de decenţă, şi anume că oamenii chiar sunt preocupaţi de modul în care se presupune că s-a intervenit asupra unui obiectiv de patrimoniu identitar pentru noi. În acelaşi timp am observat şi o politizare excesivă a acestui subiect şi eu, ca ministru al culturii, nu doresc să intru în dispute politice. Cred că oricine de bună credinţă dă un search pe presă şi se uită de unde au venit atacurile şi ce forme au avut. Se vede foarte limpede o politizare excesivă pe care eu nu o susţin”, a subliniat Turcan. 

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, susţine, într-o scrisoare adresată conducerii Academiei Române, că renovarea Bojdeucii lui Ion Creangă s-a făcut cu restauratori avizaţi, el invitându-i pe membrii din conducerea Academiei să participe la momentul redeschiderii oficiale a bojdeucii. Reacţia lui Alexe vine după ce în urmă cu două zile Biroul Prezidiului Academiei Române preciza că "procesul de restaurare a fost pervertit de o viziune înclinată spre modernizare excesivă, cu totul nepotrivită pentru a conserva atmosfera de odinioară".

 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.