Deputatul PSD Alexandru Rafila a declarat, joi, după întâlnirea cu liderii sindicali pentru discutarea măsurilor privind trecerea de criza pandemică, că proiectul de lege privind obligativitatea certificatului verde de vaccinare la locul de muncă a fost scris prost şi că are mai multe probleme, inclusiv de discriminare între categorii sociale şi i-a criticat pe inişiatori pentru că au venit cu o ”chestiune discreţionară”, inaplicabilă din start. El a precizat că, decât să amendezi proiectul, mai bine îl rescrii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cred că lucrul care a generat aceste întâlniri a fost foarte bine primit pentru că toată lumea este îngrijorată de situaţia în care ne găsim şi încercăm să găsim o soluţie pe care toată lumea să o înţeleagă şi să o sprijine. Chestiunea asta a lipsit. Nu au existat niciun fel de consultări cu principalii actori din economie şi din societate”, a spus deputatul PSD despre  discuţiile pe care le-a avut cu Leonard Bărăscu, preşedintele C.N.S.L.R. – Frăţia şi Anton Hadăr, preşedintele FNS Alma Mater, pe tema măsurilor privind trecerea de criza pandemică. 

Despre proiectul de lege care impune cdrtificatul verde, care a picat la vot în Senat şi urmează să meargă la Camera Deputaţilor ca for decizional, Rafila a spus că proiectul a fost prost scris.

”El creează mai multe probleme decât generează soluţii, pentru că face câteva lucruri care sunt inacceptabile, şi anume discriminări între diferite categorii sociale, impune de exemplu plata textelor de către personalul medical, cei care nu doresc încă să se vaccineze, şi lucrul acesta nu cred că este suportabil de către sistemul medical, de aceea am pledat pentru un moratoriu”, a spus Rafila.

El a spus că, dând exemplul sistemului medical, că aproximativ 20% din personal nu este vaccinat, adică aproape 40.000 de persoane.  ”Eu nu cred că te poţi dispensa de 40.000 de lucrători. Mi se pare absolut intolerabil şi lucrul acesta nu putem să îl acceptăm”.

Rafila a mai spus că ”una este să foloseşti certificatul pentru prevenţie, în zona transmiterii bolii şi alta este să vii cu un proiect coercitiv, într-un moment de tensiune maximă, şi care devine neaplicabi, pentru că dezbaterea îl duce în derizoriu”.

”Un astfel de proiect trebuie pregătit, şi noi exact asta facem”, a mai spus Rafila, arătând că este nevoie de sprijin din partea populaţiei şi a organizaţiilor, cei care sunt afectaţi de aceste măsuri. 

”Asta nu înseamnă că eu mă opun certificatului verde, pentru că este un document aprobat în Parlamentul European”, a mai spus rafila, arătând că acesta a apărut pentru a limita circulaţia.  

Întrebat despre posibilitatea folosii testelor cu anticorpi, aşa cum a propus colegul său, senatorul Adrian Streiunu Cercel, Rafila a spus: ”Orice soluţie propunem trebuie să fie aplicabilă şi, în al doilea rând, testele rapide pentru anticorpi, din păcate, nu se mai folosesc nicăieri”. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.