Purtătorul de cuvânt al Guvernului Mihai Constantin nu a exclus posibilitatea ca Executivul să aibă, vineri o a doua reniune la Palatul Victoria, pentru a adoptat proiectul de ordonanţă de urgenţă care prevede, printre altele, comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale, pe 9 iunie. El a mai spus că proiectul de act normativ a fost doar în analiză, în reuniunea de joi a Guvernului, însă încă trebuie să mai primească avize de la unele ministere, şi a punctat că preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP) Toni Greblă „chiar e şi la ora aceasta în Guvern pentru a grăbi avizarea acestui proiect, pentru a fi aprobat de către Guvern cu toate avizele necesare şi pentru a putea fi aplicat”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„A fost în analiză. Mai sunt necesare câteva avize pe traseul legislativ firesc pentru orice ordonanţă. Ele sunt luate în discuţie. Cred că preşedintele Autorităţii Electorale Permanente chiar e şi la ora aceasta în Guvern pentru a grăbi avizarea acestui proiect, pentru a fi aprobat de către Guvern cu toate avizele necesare şi pentru a putea fi aplicat”, a declarat Mihai Constantin, întrebat la finalul şedinţei de joi a Executivului, în ce stadiu este proiectul de ordonanţă de urgenţă care prevede comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale din 9 iunie.

Chestionat ce avize mai lipsesc şi când ar putea fi adoptată această OUG, purtătorul de cuvânt al Guvernului a răspuns: „Cât de repede se poate se doreşte avizarea”.

„Astăzi, de la bun început, proiectul a fost trecut la capitolul analize. Deci oricum nu se lua în calcul să fie adoptat şi azi. Exista rezerva ca el să fie analizat, ceea ce a şi foost. Calendarul va fi unul optim şi în timp util ca să fie şi aplicat pentru alegerile din 9 iunie”, a completat Constantin.

De asemenea, întrebat dacă există şanse să mai avem vreo şedinţă de Guvern, săptămâna aceasta, Mihai Constantin nu a exclus această posibilitate şi astfel să aibă loc, vineri, o a doua şedinţă a Executivului pentru adoptarea acestei OUG.

„Din nou, cred că îl citez pe premier, aşa cum l-aţi auzit şi dumneavoastră la o întâlnire, înaintea şedinţei de Guvern. Este posibil şi nu este fără precedent. Guvernul Ciolacu a dovedit că este foarte flexibil în a îşi adapta programul la urgenţele momentului şi sigur, dacă e nevoie, au mai fost săptămâni recent chiar cu două şedinţe de Guvern în 7 zile, într-o săptămână”, a explicat Constantin.

Pe 29 februarie, Ministerul Afacerilor Interne a publicat, în transparenţă decizională, ordonanţa de urgenţă care prevede comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale pe data de 9 iunie. „Desfăşurarea la aceeaşi data a celor 2 tipuri de scrutin are numeroase beneficii şi poate motiva cetăţeni să se prezinte la urne asigurând o reprezentativitate mai mari a membrilor din România în Parlamentul European, consolidând poziţia României în Uniunea Europeană, prin transmiterea unui semnal clar că îşi doreşte să urmeze poziţia pro-UE şi proiectele pentru dezvoltarea Uniunii pentru toate unităţile administrativ-teritoriale”, arată nota de fundamentare a proiectului de OUG.

„Alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 şi pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024 se desfăşoară în ziua de duminică, 9 iunie 2024. Alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 şi alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024, denumite în continuare, generic, alegerile din data de 9 iunie 2024, se organizează în conformitate cu prevederile Legii nr. 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, republicată, cu modificările ulterioare, respectiv 3 ale Legii nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, cu modificările şi completările ulterioare, cu excepţia dispoziţiilor prezentei ordonanţe de urgenţă”, prevede proiectul de OUG.

Referitor la încetarea de drept a mandatului primarului, proiectul de ordonanţă de urgenţă prevede că „nu se poate face într-o perioadă care se calculează începând cu mai puţin de 60 de zile înainte de data de 9 iunie şi până la data intrării în exerciţiul mandatului de către primarul ales în anul 2024”.

De asemenea, privitor la încetarea de drept a mandatului preşedintelui consiliului judeţean, ea „nu se poate face într-o perioadă care se calculează începând cu mai puţin de 60 de zile înainte de data de 9 iunie şi până la data intrării în exerciţiul mandatului de către preşedintele consiliului judeţean ales în anul 2024”.

„În anul 2024, încetarea de drept a mandatului primarului în condiţiile art. 160 alin. (1) lit. h) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările si completările ulterioare, nu se poate face într-o perioadă care se calculează începând cu mai puţin de 60 de zile înainte de data de 9 iunie şi până la data intrării în exerciţiul mandatului de către primarul ales în anul 2024. (2). În anul 2024, încetarea de drept a mandatului preşedintelui consiliului judeţean în condiţiile art. 193 alin. (2) raportat la dispoziţiile art. 160 alin. (1) lit. h) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019, cu modificările si completările ulterioare, nu se poate face într-o perioadă care se calculează începând cu mai puţin de 60 de zile înainte de data de 9 iunie şi până la data intrării în exerciţiul mandatului de către preşedintele consiliului judeţean ales în anul 2024”, precizează proiectul de OUG pus în transparenţă decizională de către MAI.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.