Comitetul Naţional Executiv (CExN) al PSD va avea loc vineri, de la ora 11.00, prin sistem de videoconferinţă. Principalele teme de discuţie vor fi Congresul partidului care se va desfăşura sâmbătă şi stabilirea calendarului pentru dezbaterea şi votul asupra moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Orban.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Premierul Ludovic Orban a anunţat că va sesiza Curtea Constituţională cu un conflict juridic între Guvern şi Parlament din cauza depunerii moţiunii de cenzură în perioada vacanţei parlamentare. El a acuzat PSD de iresponsabilitate şi sfidare faţă de instituţiile statului. 

Anterior, preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că va respecta decizia Curţii Constituţionale, în cazul în care Executivul va ataca moţiunea PSD, dar că există şi varianta de a merge la vot cât mai repede. El a spus că, dacă moţiunea trece, este exclus ca PSD să mai voteze un guvern liberal. De asemenea, Ciolacu a exclus şi suspendarea preşedintelui Klaus Iohannis, ca decizie politică.

Liderul interimar al social-democraţilor a adăugat că PSD va propune un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în cazul în care moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban va trece în Parlament.

La rândul său, liderul deputaţilor PSD Alfred Simonis a spus că data votului la moţiune va fi stabilită, vineri în CEx, în funcţie de câţi parlamentari pot fi prezenţi la dezbaterea şi votul în plenul reunit. 

„Decizia se va lua mâine. Mai important decât data că va fi pe 28 august, în ultimele zile ale lui august sau primele zile ale lui septembrie, mai important este să fie votul la moţiune”, a explicat Simonis, joi într-o conferinţă de presă la Parlament.

În ceea ce priveşte Congresul PSD, Eugen Teodorovici, care candidează la şefia partidului, a înregistrat joi o cerere la Tribunalul Bucureşti prin care solicită amânarea a evenimentului până când se rezolvă litigiul privind anularea unor decizii ale conducerii interimare ilegale a formaţiunii. 

Referitor la această acţiune a lui Teodorovici, Alfred Simonis a precizat că nu doreşte să comenteze probleme interne ale PSD, însă fostul ministru de Finanţe este „un personaj destul de exotic” şi nu ar lua în serios fiecare demers al acestuia.

Congresul PSD ar urma să aibă loc sâmbătă, de la ora 10.00. Eugen Teodorovici şi Marcel Ciolacu candidează pentru şefia formaţiunii. În 38 de centre teritoriale vor exista urne unde social-democraţii vor vota, secret, pe buletine de vot.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.