PSD a anunţat, miercuri, că nu va mai iniţia nicio modificare a legilor justiţiei până când magistraţii nu vor ajunge la un ”consens unanim”. Social-democraţii afirmă că Raportul de follow-up publicat de GRECO se raportează la evaluarea ad-hoc din luna martie, deci nu are nicio legătură cu referendumul din 26 mai. În ceea ce priveşte modificarea Constituţiei, social-democraţii susţin că trebuie să aibă loc cât mai curând, termenul propus de preşedinte – la alegerile prezidenţiale – fiind prea îndepărtat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Raportul GRECO conţine concluzii şi recomandări care au generat şi generează în continuare dispute aprinse în interiorul sistemului judiciar din România. Magistraţii înşişi critică Raportul şi reclamă erori majore în aprecieri, iar unele concluzii ale GRECO sunt contrare dispoziţiilor Curţii Constituţionale. Consiliul Superior al Magistraturii pare a se opune mai multor obiecţii ridicate de experţii GRECO. În aceste condiţii, oamenii politici trebuie să se abţină de la orice demers până când magistraţii şi experţii nu se vor pune de acord. Poziţia PSD este cât se poate de clară: nu va mai pune în discuţie nicio modificare a legilor justiţiei şi nu se va mai implica în astfel de controverse până când nu se va ajunge la un consens general în rândul asociaţiilor reprezentative ale magistraţilor din România”, a transmis, miercuri, PSD, printr-un comunicat de presă cu titlul ”PSD nu va mai iniţia nicio modificare a legilor justiţiei până când magistraţii nu vor ajunge la un consens unanim”.

Social-democraţii susţin că este o poziţie similară cu cea adoptată de Olanda care într-un răspuns oficial adresat GRECO a afirmat că „nu poate implementa recomandările decât cu un larg sprijin al judecătorilor şi procurorilor, care până în prezent nu au ajuns la un consens”.

”De altfel, în prezent sunt 14 state europene, printre care Franţa, Germania, Olanda etc. care încă nu au aplicat recomandările GRECO, ceea ce înseamnă că România nu este nici pe departe un caz singular, cum sugerează preşedintele”, a mai transmis PSD.

În ceea ce priveşte referendumul pentru revizuirea Constituţiei în vederea transpunerii referendumului din 26 mai, PSD consideră că acesta trebuie să aibă loc cât mai curând cu putinţă.

”În acest sens, termenul propus de preşedinte este mult prea lung, având în vedere că poporul român s-a exprimat fără echivoc în privinţa celor două întrebări de la referendum. Aşadar, revizuirea Constituţiei trebuie să aibă loc mult mai devreme decât alegerile prezidenţiale, urmând ca data referendumului de revizuire să fie stabilită imediat după deschiderea noii sesiuni parlamentare”, a mai transmis PSD.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că Guvernul PSD-ALDE a primit un nou cartonaş roşu, de această dată de la GRECO, odată cu publicarea rapoartelor privind justiţia.Preşedintele a cerut Guvernului să iniţieze cu celeritate un proiect de lege cu măsuri necesare pentru aşezarea legislaţiei potrivit coordonatelor statului de drept,iar acestui demers să i se ralieze în mod obligatoriu şi CSM.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.