Grupurile parlamentare ale PSD, ALDE şi UDMR au depus un amendament la proiectul de lege pentru aprobarea OUG 2/2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare, astfel încât să beneficieze de majorarea indemnizaţiei cu 30% aleşii locali, primari, viceprimari, preşedinţi, precum şi vicepreşedinţi ai consiliilor judeţene. Preşedintele Comisiei de muncă a Camerei, deputatul PSD Adrian Solomon, a declarat că este "anormal” ca salariile unor funcţionari din administraţia publică locală să fie de două ori mai mari decât ale primarilor, viceprimarilor şi ale preşedinţilor de consilii judeţene, în condiţiile în care aceştia din urmă îşi asumă responsabilitatea administrativă, politică şi judiciară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Solomon: E anormal ca salariile unor funcţionari publici să fie mai mari decât ale primarilor; ei îşi asumă responsabilitatea judiciară

Preşedintele Comisiei de muncă a Camerei, deputatul PSD Adrian Solomon, a declarat marţi, la Parlament, că este "anormal” ca salariile unor funcţionari din administraţia publică locală să fie de două ori mai mari decât ale primarilor, viceprimarilor şi ale preşedinţilor de consilii judeţene, în condiţiile în care aceştia din urmă îşi asumă responsabilitatea administrativă, politică şi judiciară.

"Temeiul este că este anormal ca în administraţia publică locală unii funcţionari să aibă de două ori mai mult decât viceprimarul, primarul sau chiar preşedintele CJ, în condiţiile în care responsabilitatea şi administrativă, şi politică, şi judiciară se răsfrânge asupra aleşilor, şi nu asupra funcţionarilor”, a afirmat deputatul PSD.

Social-democratul a mai spus că PSD, alături de ALDE şi UDMR au trimis Guvernului amendamentul privind majorarea cu 30% a indemnizaţiilor aleşilor locali pentru a se calcula impactul bugetar.

"Prin urmare, după aplicarea Ordonanţei 2 prin care se măreau salariile în administraţie cu 20%, s-a văzut, în urma aplicării, această problemă. Domnul preşedinte Dragnea a anunţat încă de la şedinţa Asociaţiei comunelor că vom îndrepta această situaţie. Încă de săptămâna trecută s-au avansat discuţiile şi, împreună cu grupul ALDE şi UDMR, am depus şi astăzi am trimis către Guvern pentru impactul bugetar acest amendament, împreună cu încă două legate de Biblioteca Naţională. Nu ştiu care este impactul bugetar, am trimis să calculeze”, a completat preşedintele Comisiei de muncă.

Întrebat de ce majorarea indemnizaţiilor se face cu 30%, Adrian Solomon a spus că „este mai mult de 20%”.

"Pentru că e mai mult de 20%. Se întâmplă ca acuma şi cu acest 30% secretarul tot să aibă mai mult ca primarul”, a răspuns social-democratul.

El a mai spus că au mai fost depuse două amendamente legate de Biblioteca Naţională.

"Deci, mai sunt două amendamente legate de Biblioteca Naţională, care este în subordinea Ministerului Culturii şi, după cum ştiţi, toate bibilotecile municipale, judeţene au primit mărirea prin Ordonanţa 2, cei de la Biblioteca Naţională datorită acestei subordonări nu au primit şi au inadvertenţă supărătoare pentru cei care lucrează în sistem. Mai ales că bibliotecile centrale universitare, care sunt în subordinea universităţilor, au primit încă din legea 250”, a explicat preşedintele Comisiei de muncă.

Adrian Solomon a afirmat că mai există „nişte reglaje cu privire la personalul TESA din teatre”.

"Actorii şi personalul de sală au primit 50% mărire, mai puţin cei din TESA”, a completat el.

Chestionat de ce nu aşteaptă legea salarizării unitare, deputatul PSD a spus: „Pentru că acum s-au întâmplat aceste măriri în administraţie şi acum s-au produs aceste discrepanţe. Nu poate şeful instituţiei să aibă mai puţin decât subordonaţii, cu toate că se va întâmpla şi după”.

"Va veni o aşezare corectă a grilei a celor din administraţia publică locală şi centrală. În legea unitară se vorbeşte despre un salariu de carieră de la 1 la 15 de la cel mai mic la cel mai mare şi 3 poziţii de indemnizaţii de demnitate publică care au în frunte pe şeful statului şi pe cel mai mic primar de comună din România”, a adăugat Adrian Solomon.

PSD, ALDE şi UDMR au depus un amendament pentru majorarea cu 30% a indemnizaţiilor aleşilor locali

Grupurile parlamentare ale PSD, ALDE şi UDMR au depus un amendament la proiectul de lege pentru aprobarea OUG 2/2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare, astfel încât să beneficieze de majorarea indemnizaţiei cu 30% aleşii locali, primari, viceprimari, preşedinţi, precum şi vicepreşedinţi ai consiliilor judeţene.

"Grupurile parlamentare ale PSD, ALDE şi UDMR au făcut propuneri în Comisia pentru muncă şi protecţie socială astfel încât să beneficieze de majorarea indemnizaţiei cu 30%  aleşii locali, primari, viceprimari, preşedinţi, precum şi vicepreşedinţi ai consiliilor judeţene. Astfel, printr-un amendament depus la Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.2/2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare, precum şi modificarea şi completarea unor acte normative, se prevede majorarea salariilor/indemnizaţiilor şi pentru personalul care ocupă funcţii de demnitate publică la nivelul autorităţilor publice locale”, se arată într-un comunicat semnat de liderul deputaţilor PSD, Marcel Ciolacu.

Potrivit social-democratului, „textul iniţial al Ordonanţei excludea de la majorări aleşii locali”.

"Prin derogare de la prevederile art.1 alin.(1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 9/2017 privind unele măsuri bugetare în anul 2017, prorogarea unor termene, precum şi modificarea şi completarea unor acte normative, începând cu data intrării în vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonanţe de urgenţă, cuantumul brut al salariilor de bază/indemnizaţiilor de care beneficiază  personalul care ocupă funcţii de demnitate publică alese din cadrul organelor autorităţilor publice locale, respectiv primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi ai consiliilor judeţene, se majorează cu 30% faţă de nivelul aflat în plată”, se arată în amendamentul depus.

Marcel Ciolacu a mai precizat că "amendamentul va reduce situaţiile în care unii funcţionari vor avea venituri salariale superioare primarului, viceprimarului, preşedinţilor, precum şi vicepreşedinţilor consiliilor judeţene deşi responsabilitatea acestora este net superioară”. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.