Proiectul de lege care prevede intonarea imnului naţional al României pe stadioane şi alte baze sportive cu ocazia desfăşurării competiţiilor sportive la nivel naţional, doar la finala unei competiţii sau la turneul final, a fost adoptat, marţi, de plenul Camerei Deputaţilor, cu unanimitate de voturi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Imnul naţional al României se intonează şi pe stadioane şi la alte baze sportive, cu ocazia desfăşurării competiţiilor sportive oficiale de nivel naţional doar la finala unei competiţii sau, după caz, la turneul final, pentru toate categoriile de vârstă”, prevede iniţiativa legislativă care completează articolul 10 din legea nr.75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice.

Camera Deputaţilor este for decizional la acest proiect. 

Proiectul a fost iniţiat de mai mulţi lideri PSD, printre care Liviu Dragnea, Florin Iordache, Marian Neacşu, Mihai Fifor, Gabriela Firea, precum şi fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea.

Iniţiativa a fost adoptată de Senat în septembrie 2016.

Proiectul a fost depus după ce, în ianuarie 2016, la meciul de baschet feminin Sepsi Sfântu Gheorghe - U Cluj a fost intonat imnul Ţinutului Secuiesc, după imnul României, jucătoarele din Cluj plecând de pe arenă. În urma acestui scandal, ministrul Sportului de la acea vreme, Elisabeta Lipă, a dat o circulară, în care atrăgea atenţia că, potrivit legii, imnul se intonează doar în cazul competiţiilor sportive internaţionale.

Lipă a fost acuzată atunci că circulara înseamnă de fapt "interzicerea" imnului naţional la competiţiile naţionale.

În Parlament, senatorii şi deputaţii au afirmat că există un vid legislativ în cazul imnului la competiţiile naţionale şi au cerut măsuri, una dintre acestea fiind legea depusă de PSD.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.