Proiectul de modificare a Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi al procurorilor care prevede că magistraţii ce îşi îndeplinesc atribuţiile cu rea-credinţă, gravă neglijenţă sau nu respectă deciziile Curţii Constituţionale ar putea fi excluşi din magistratură şi obligaţi să restituie toate drepturile salariale încasate ulterior săvârşirii abaterii a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comisia Juridică a Camerei a dat raport negativ pe acest proiect în 19 octombrie, iar în 21 octombrie a fost termenul de adoptare tacită a acestui proiect.

Senatul este for decizional în acest caz.

Potrivit proiectului, magistraţii care au fost excluşi din magistratură nu vor mai beneficia de pensia specială şi, de asemenea, vor deveni nule toate actele încheiate de judecător sau procuror, care a fost găsit vinovat, după data săvârşirii abaterii.

Totodată, termenul de prescripţie creşte de la un an, cât prevede legislaţia în vigoare, la cinci, respectiv opt ani.

”Termenul de prescripţie a dreptului la acţiunea prevăzută de prezentul articol este de cinci ani pentru cazurile în care persoana vătămată a suferit pierderi materiale şi de opt ani pentru cazurile în care persoana vătămată a fost privată de libertate”, se arată în proiect.

Iniţiatorul, deputatul independent Daniel Oajdea, susţine că acest proiect de lege va armoniza prevederile legislative referitoare la magistraţi cu principiul de bază al existenţei justiţiei.

"Această propunere legislativă nu face decât să armonizeze prevederile legislative referitoare la magistraţi cu principiul de bază al existenţei justiţiei. În prezent, pentru abateri deosebit de grave, magistratul poate fi sancţionat disciplinar într-un interval maxim de un an de la data săvârşirii faptei, chiar dacă încălcând cu bună ştiinţă legea, aduce prejudicii importante unei persoane sau chiar o lipseşte de libertate", a declarat Oajdea, într-o conferinţă de presă.

El susţine că este important să se ”înţeleagă că puterea judecătorească nu e subminată de cei care iau atitudine împotriva abuzurilor şi care exprimă public această indignare, ci de cei care din interiorul justiţiei calcă în picioare libertatea cetăţenilor".

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.