Deputaţii din Comisia de muncă au dezbătut pe articole, mai bine de şase ore, proiectul Legii salarizării, majoritatea amendamentelor care vizau majorarea veniturilor personalului plătit din fonduri publice fiind respinse. Printre amendamentele admise de membrii comisiei se numără faptul că ordonatorii de credite vor putea acorda lunar premii de excelenţă pentru personalul care a participat direct la obţinerea unor rezultate deosebite în activitatea instituţiilor sau autorităţilor publice, în limita a 5% din cheltuielile cu salariile de bază.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Deputaţii din Comisia de muncă au mai decis că dispoziţiile prezentei legi nu se aplică personalului din BNR, ASF, ANRE şi ANCOM.

De asemenea, „controlul aplicării prevederilor legale privind salarizarea personalului plătit din sectorul bugetar se realizează de către Guvern, prin ministere şi instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională, potrivit atribuţiilor din domeniul de activitate al acestora, precum şi de alte autorităţi publice centrale autonome cu atribuţii în domeniu”.

Evenimente

12 iunie - Maratonul Energiei. Parteneri: ACUE, Hidroelectrica, Transgaz
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

Comisia de muncă a mai adoptat un amendament la proiectul Legii salarizării, care prevede că salariile lunare ale funcţionarilor publici din consiliile judeţene, locale şi din serviciile publice din subordinea acestora se stabilesc prin hotărâri ale consiliilor locale, judeţene sau ale CGMB, „în urma consultării sindicatelor reprezentative sau a reprezentanţilor salariaţilor”.

Un alt amendament vizează că, în situaţia cuantumului de funcţii, indemnizaţia prevăzută la alineatul 1 (indemnizaţia lunară pentru titlul ştiinţific de doctor – n.r.) se acordă, la cerere, numai de către angajatorul unde are funcţia de bază declarată.

Membrii Comisiei au adoptat, cu majoritate de voturi, un amendament potrivit căruia ordonatorii de credite pot acorda lunar premii de excelenţă pentru personalul care a participat direct la obţinerea unor rezultate deosebite în activitatea instituţiilor sau autorităţilor publice, în limita a 5% din cheltuielile cu salariile de bază, soldele de funcţie/salariile de funcţie, soldele de grad/salariile gradului profesional deţinut, gradaţiile şi soldele de comandă/salariile de comandă, indemnizaţiile de încadrare şi indemnizaţiile lunare aferente personalului prevăzut în statutul de funcţii, sub condiţia încadrării în fondurile aprobate prin buget.

Deputaţii au admis şi un amendament al PNL, care prevede că „premiile de excelenţă individuate lunare nu pot depăşi anual două salarii de bază minim brute pe ţară garantate în plată şi se stabilesc de către ordonatorii de credite în limita sumelor aprobate în buget cu această destinaţie, în condiţiile legii, avându-se în vedere elementele prevăzute la alineatul 2, cu consultarea organizaţiilor sindicale reprezentative la nivel de unitate sau, după caz, cu consultarea reprezentanţilor salariaţilor, acolo unde nu sunt constituite astfel de organizaţii sindicale”.

Deputaţii din Comisie au amânat pentru săptămâna viitoare dezbaterea unor articole, în condiţiile în care ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, prezentă la lucrări, a susţinut că trebuie să mai discute cu Ministerul de Finanţe pentru a definitiva forma articolelor. Comisia de muncă trebuie să dea raportul proiectului Legii salarizării până pe 6 iunie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.