Firmele cărora le-au scăzut veniturile în luna în curs cu cel puţin 15% raportat la media celor două luni anterioare vor putea beneficia, la cerere, de amânarea, pe o perioadă de 3 luni, începând cu luna martie, a plăţii contribuţiilor de asigurări sociale de stat şi contribuţiei asiguratorii pentru muncă aferente veniturilor din salarii si asimilate salariilor. Ulterior, doar 50% din contribuţiile sociale vor fi achitate, în mod eşalonat. De asemenea, firmele şi persoanele fizice pot amâna 3 luni plata serviciilor de utilităţi, cu excepția serviciilor de voce și date mobile, potrivit unui proiect de lege iniţiat de Marcel Ciolacu, Călin Popescu-Tăriceanu şi Victor Ponta şi aprobat vineri de Camera Deputaţilor, urmând să fie trimis la promulgare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Proiectul a fost adoptat cu 243 de voturi ”pentru”, 81 ”împotrivă” şi 3 abţineri, iar liderul deputaţilor PNL Florin Roman a anunţat că liberalii îl vor contesta la Curtea Constituţională.
 
”La cererea contribuabilului operator economic, a cărui activitate a fost oprită sau a căror venituri sau încasări s-au diminuat cu minimum 15% în luna în curs, raportat la media celor două luni anterioare, se amână virarea contribuţiilor de asigurări sociale calculate şi reţinute de angajator, aferente veniturilor din salarii şi veniturilor asimilate salariilor, aşa cum sunt prevăzute la art. 146 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, pentru o perioadă de 3 luni, începând cu luna martie 2020.”, prevede legea adoptată de deputaţi.

De asemenea, la cererea contribuabilului operator economic, a cărui activitate a fost oprită sau ale cărui venituri sau încasări s-au diminuat cu minimum 15% în luna în curs, raportat la media celor două luni anterioare, virarea contribuţiei de asigurări sociale pentru aceste 3 luni se va face eşalonat, în următoarele 12 luni ulterioare încetării facilităţii, în proporţie de 50% din volumul total scadent. 

Condiţia pentru acordarea acestor facilităţi este păstrarea valabilităţii contractelor de muncă existente la data de 1 martie 2020 pentru o perioadă de 12 luni de la intrarea în vigoare a legii. Pe perioada acordării facilităţilor, salariaţii beneficiază de vechime în muncă, iar contribuţiile sociale obligatorii vor fi completate de la bugetul de stat. 

De asemenea, la cererea contribuabilului operator economic, a cărui activitate a fost oprită sau ale cărui venituri sau încasări s-au diminuat cu minimum 15% în luna în curs, raportat la media celor două luni anterioare, se amână la plată contribuţia asiguratorie pentru muncă aferentă veniturilor din salarii şi veniturilor asimilate salariilor, pentru o perioadă de 3 luni, începând cu luna martie 2020. Contribuabilii operatori economici, nu vor plăti dobânzi şi penalităţi de întârziere pentru perioada cât timp plata contribuţiilor este amânată.

O altă prevedere a proiectului de legea votat este aceea conform căreia, ”a cererea beneficiarului, persoană fizică, afectată direct sau indirect de măsurile impuse de autorităţile competente, pe perioada stării de urgenţă sau a operatorului economic  a cărui activitate a fost oprită sau ale cărui venituri sau încasări s-au diminuat cu minimum 15% în luna în curs, raportat la media celor două luni anterioare, se amâna la plată, pentru o perioadă de 3 luni de la data intrării în vigoare a legii, plata serviciilor de utilităţi: apă-canal, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice şi de internet, cablu TV, cu excepţia serviciilor de voce şi date mobile. 

La expirarea perioadei de 3 luni, beneficiarii de servicii de utilităţi vor plăti sumele scadente, eşalonat, pe o perioadă de 12 luni de la expirarea perioadei, fără a li se percepe dobânzi şi penalităţi de întârziere.

Operatorii economici care suportă amânarea la plată vor eşalona debitele restante fără a depăşi raportul de 1/12 pe lună. Pentru acoperirea echivalentului sumelor afectate de aceste măsuri, ”Ministerul Finanţelor Publice pune la dispoziţia furnizorilor de utilităţi, prin Trezoreria Statului, credite de trezorerie cu dobânda zero pentru o perioadă de până la 18 luni”, prevede legea.

”Ministerul Finanţelor Publice va garanta linii de creditare în regim de factoring pentru furnizorii de utilităţi afectaţi de măsurile  prevăzute la alin. (1), pentru sumele afectate de măsurile prevăzute la alin. (1) pentru o perioadă de până la 18 luni. La expirarea perioadei prevăzută la alin. (1) furnizorii de utilităţi plătesc sumele scadente, eşalonat, pe perioada menţionată la alin. (2) pe măsura încasării contravalorii facturilor de la beneficiarii menţionaţi la alin. (1)”, prevede proiectul de lege

Guvernul are termen până la data de 01 mai 2020 pentru a defini consumatorul vulnerabil şi pentru a elabora şi pune în funcţiune o schemă de ajutor pentru aceştia

În termen de 10 zile de la adoptare, Ministerul Finanţelor Publice trebuie să elaboreze normele metodologice de aplicare a legii.

Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a anunţat că liberalii vor ataca la Curtea Constituţională atât proiectul referitor la facilităţile fiscale,ci şi un alt proiect al PSD, referitor la amânarea plăţii ratelor la credite, care dublează actul normativ pe aceeaşi temă emis deja de Guvern.
"Se încalcă flagrant Legea responsabilităţii fiscal-bugetare, ce obligă iniţiatorii să precizeze impactul bugetar şi sursa de finanţare. Propunerile domnilor Ciolacu, Ponta şi ale aliaţilor de strânsură întorc România în vremurile epocii de aur a tovarăşului Nicolae Ceauşescu, cu efecte devastatoare pentru economia naţională şi cetăţenii români. Populismul şi iresponsabilitatea acestor politicieni declanşează o nouă criză, cea economică, care va genera aruncarea economiei în prăpastie şi va genera pierderea a sute de mii de locuri de muncă”, a afirmat Roman.

 
 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.