Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc a anunţat că proiectul său de lege, prin care bolnavii de cancer şi aparţinătorii acestora vor putea beneficia de consultaţii psihologice gratuite, a primit vot final la Camera Deputaţilor şi merge la promulgare, la preşedintele României. Potrivit iniţiativei, aparţinătorii care însoţesc bolnavii de cancer la tratament vor primi concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea pacienţilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Victorie pentru bolnavii de cancer şi familiile lor! Iniţiativa mea legislativă prin care bolnavii de cancer şi aparţinătorii acestora vor putea beneficia de consultaţii psihologice gratuite a primit vot final la Camera Deputaţilor. Prin acelaşi act normativ, aparţinătorii care însoţesc bolnavii de cancer la tratament vor primi concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea pacienţilor. Votul de astăzi din Parlament este dovada vie că, dacă îţi doreşti cu adevărat să faci lucruri bune pentru cei din jurul tău, vei reuşi ce ţi-ai propus”, a scris iniţiatoarea proiectului, senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc, supravieţuitoare a acestei boli. 
 
Propunerea legislativă a fost adoptată cu 270 de voturi şi 7 abţineri şi va merge la promulgare, la şeful statului. 
 
În luna mai 2021, senatoarea anunţa că va depune o iniţiativă legislativă prin care statul român acordă sprijin pacienţilor oncologici şi celor care au grijă de ei,  astfel că persoanele care îngrijesc pacienţii vor primi indemnizaţii + zile de concediu + şedinţe gratuite de consiliere psihologică, iar pacienţii vor beneficia şi ei de şedinţe gratuite de consiliere psihologică. 


”Pentru că ştiu exact ce înseamnă diagnosticul de cancer pentru pacient, dar şi pentru cei dragi lui, voi iniţia un proiect de lege care îşi propune să îi ajute pe aceşti oameni şi să le uşureze pe cât posibil drumul greu, dar necesar, spre vindecare. Au suferit în umbra pandemiei, au ajuns mai greu la doctori şi la tratamente. Au suferit în tăcere, de multe ori fără ajutor. Au nevoie de sprijinul nostru, acum. Doar anul trecut, aproape 55.000 de români au murit din cauza acestei boli necruţătoare. Eu am avut cancer şi sunt printre cei norocoşi, care s-au vindecat. Ştiu ce înseamnă acest diagnostic, cât de mult îţi schimbă viaţa şi percepţia asupra viitorului. Ştiu cât de mult timp îţi ocupă analizele şi mersul la doctori şi cunosc perfect anxietatea provocată de tratamentele invazive”, scria Pauliuc atunci. 

Potrivit propunerii, orice om care îngrijeşte un pacient oncologic va putea să-şi ia concediu medical pentru a-l însoţi pe acesta la intervenţii chirurgicale sau la efectuarea tratamentelor prescrise de medic.

În plus, proiectul propune ca fiecare pacient care primeşte cumplitul diagnostic să beneficieze de minimum cinci şedinţe psihologice, gratuite. De acelaşi lucru va beneficia şi cel care are grijă de persoana bolnavă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.