Judecătorii Curţii Constituţionale au admis, marţi, obiecţia de neconstituţionalitate formulată de preşedintele Klaus Iohannis în legătură cu modificările aduse Legii Curţii de Conturi, CCR stabilind că actul normativ este neconstituţional în ansamblu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În urma deliberărilor, Curtea Constituţională,  cu majoritate de voturi, a admis sesizarea formulată de Preşedintele României şi a constatat că Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.94/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi este neconstituţională, în ansamblul său. Examinând obiecţia de neconstituţionalitate, din perspectiva criticilor de neconstituţionalitate extrinsecă invocate, Curtea a constatat că Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 94/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi a fost adoptată de Camera Deputaţilor, în calitate de primă Cameră competentă, cu încălcarea termenelor stabilite de art.75 alin.(2) din Constituţie”, precizează CCR într-un comunicat.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi prim-ministrului.

"Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 94/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi a fost adoptată de Camera Deputaţilor cu încălcarea prevederilor art. 75 alin. (2) coroborate cu cele ale art. 61 alin. (2), precum şi cu cele ale art. 147 alin. (4) din Constituţie, respectiv a depăşirii termenului constituţional de adoptare tacită, cu consecinţa încălcării principiului bicameralismului", arăta şi şeful statului în sesizarea transmisă CCR în 30 iulie.

De asemenea, Klaus Iohannis avea 21 de obiecţii legate de textul legii, toate vizânt puncte ale articolului 1 al documentului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.