Propunerea legislativă de modificare a Codului Pernal, iniţiată de PSD, care prevede închisoare de la 1 la 3 ani pentru ofensa adusă însemnelor autorităţii şi simbolurilor naţionale, a fost adoptată tacit de Senat, împlinirea termenulului fiind pe 12 aprilie, astfel că proiectul va merge la Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Propunerea legislativă a fost dezbătură, iniţial, în plenul Senatului, în calitate de prim for sesizat, pe 16 martie, însă nu a mai ajuns la votul final. 

Iniţiativa legislativă este semnată de senatori de la PSD şi UNPR.

Potrivit proiectului, fapta săvârşită în public prin care se exprimă dispreţ pentru însemnele României se pedepseşte cu închisoarea de la 1 an la 3 ani.

De asemenea, fapta săvârşită în public prin care se exprimă dispreţ pentru emblemele sau semnele de care se folosesc autorităţile se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani.

Propunerea legislativă stabileşte şi definiţia ”dispreţului pentru însemnele României, pentru emblemele sau semnele de care se folosesc autorităţile”, prin care se înţelege ”lipsa de consideraţie sau de stimă, sentimentul prin care se judecă un lucru ca fiind nedemn de atenţie şi defăimarea”.

Cei 36 de parlamentari PSD şi UNPR care au iniţiat proiectul precizează, în expunerea de motive, că în Codul Penal aflat în vigoare nu se află şi prevederi de condamnare a persoanelor care manifestă dispreţ faţă de însemnele României sau faţă de emblemele sau semnele de care se folosesc autorităţile de stat, aşa cum era stipulat în vechiul Cod Penal, în articolul 236.

Conform proiectului de lege propus, prin incriminarea manifestărilor cu dispreţ faţă de însemnele României, legea apără autoritatea de drept a statului român, stat care este reprezentat la nivel european şi internaţional prin toate însemnele României care, conform Constituţiei, sunt: drapelul României, Ziua naţională a României, stema ţării şi sigiliul statului.

Iniţiatorii mai arată în document că "dezincriminarea manifestărilor cu dispreţ faţă de însemnele naţionale menite să descurajeze şi să pedepsească acţiuni cu un asemenea caracter poate conduce la exacerbarea acestor manifestări de dispreţ, nu doar ca şi număr, ci şi ca mijloace de realizare, ce merg de la forme verbale (cuvinte, discursuri, lozinci injurioase la adresa însemnelor sau emblemelor statului sau ale autorităţilor), la cele scrise (articole cu conţinut ofesator, desene) sau îmbracă aspectul unor fapte (gesturi obscene, mimică dispreţuitoare) sau acte materiale (distrugere, degradare, alterare) sau prin neîndeplinirea unor semne de respect sau omiterea arborării drapelului României în cazurile prevăzute imperativ de lege".

"Proiectul de lege propus vine să ofere o soluţie care corectează acest vid legislativ, reintroducând în noul Cod Penal vechile prevederi ale art 236 care stipulează clar pedepsele pentru ofensa adusă însemnelor statului", spun iniţiatorii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.