Mai mulţi parlamentari PNL au depus la Senat un proiect de lege pentru înfiinţarea şi funcţionarea Punctelor Gastronomice Locale, care sunt unităţi de valorificare a producţiei primare locale, situate într-o localitate rurală, unde se prepară şi se servesc produse culinare şi băuturi, după reţete specifice zonei, direct către consumatorul final, pentru un număr maxim de 12 persoane simultan. Parlamentarii afirmă că este soluţia pentru punerea în valoare a producţiei primare rurale, în special în gospodăria ţărănească şi deschide noi oportunităţi de piaţă pentru fermieri, prin promovarea şi vânzarea produselor alimentare, valorificate superior, aproape de sursa de producţie, în acord cu obiectivele strategiei europene. Elaborarea cadrului de reglementare pentru funcţionarea Punctelor Gastronomice Locale a fost demarată de către Asociaţia Ivan Patzaichin - Mila 23 în anul 2016.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Iniţiatorii afirmă că în România, prin redescoperirea mâncărurilor din zona rurală, locul de servire a mesei din gospodăria ţărănească a devenit un loc de comuniune şi de autenticitate transmisă prin hrană.

”Acest tip de hrană sănătoasă, gătită lent, însoţită de întreg miracolul locului autentic rural în care este servită, trebuie readusă pe masa consumatorilor care vizitează satele din România şi poate deveni baza pentru dezvoltarea unei strategii pentru turismul gastronomic naţional. Punctul Gastronomic Local este soluţia pentru punerea în valoare a producţiei primare rurale, în special în gospodăria ţărănească şi deschide noi oportunităţi de piaţă pentru fermieri, prin promovarea şi vânzarea produselor alimentare, valorificate superior, aproape de sursa de producţie, în acord cu obiectivele strategiei europene „De la fermă la consumator”. De asemenea, dezvoltă oportunităţi economice semnificative pentru locuitorii din mediul rural, persoane cu venituri scăzute, prin diminuarea şomajului, crearea de locuri de muncă şi implicit venituri stabile, precum şi menţinerea tinerilor în zona rurală”, spun parlamentarii. 

Potrivit legislaţiei în vigoare, prepararea şi vânzarea alimentelor gătite într-o bucătărie particulară, în lipsa unei forme de înregistrare prevăzute de lege pentru această activitate, poate fi sancţionată conform legii.

Elaborarea cadrului de reglementare pentru funcţionarea Punctelor Gastronomice Locale a fost demarată de către Asociaţia Ivan Patzaichin - Mila 23 în anul 2016 şi a beneficiat de sprijinul Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Demersul, care s-a bazat pe un proces de consultare publică, a urmărit să simplifice modul în care gospodăriile din mediul rural pot desfăşura activităţi economice care să nu fie doar profitabile, ci să şi contribuie la consolidarea profilului identitar al zonei respective, prin hrană, respectând totodată normele de igienă şi siguranţă alimentară.

Ce este Punctul Gastronomic Local

Potrivit proiectului, punctul Gastronomic Local este o unitate de valorificare a producţiei primare locale, situată într-o localitate rurală, unde se prepară şi se servesc produse culinare şi băuturi, după reţete specifice zonei, direct către consumatorul final, pentru un număr maxim de 12 persoane simultan.

Produsele culinare din oferta Punctului Gastronomic Local se prepară din materii prime disponibile pe plan local, provenite în principal din producţia primară de la nivelul exploataţiei proprii, de la producători, pescari, vânători, culegători şi colectori de produse forestiere nelemnoase.

Punctul Gastronomic Local poate funcţiona în incintele existente în locuinţe particulare, ferme agricole, amenajări piscicole, stâne, stupine, crame, adăposturi pescăreşti, fonduri de vânătoare. 10 crescătorii de vânat, complexuri de vânătoare, centre de colectare a ciupercilor şi fructelor de pădure, centre de colectare a vânatului, ocoale silvice, mănăstiri, agropensiuni precum şi în alte construcţii şi amenajări dintr-o localitate rurală, unde se desfăşoară una sau mai multe activităţi conexe cu producţia primară de produse agricole, pescuitul, vânătoarea, recoltarea sau colectarea produselor forestiere nelemnoase.

Punctul Gastronomic Local poate fi înfiinţat de către persoane fizice şi persoane juridice, cu respectarea prevederilor legale în vigoare privind înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a acestui tip de unitate.

Înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a Punctului Gastronomic Local de către persoanele fizice se realizează în baza atestatului de producător, a carnetului de membru vânător vizat pe anul în curs, a permisului de pescuit comercial vizat pe anul în curs sau a autorizaţiei de recoltare a produselor forestiere nelemnoase eliberată de autorităţile competente, în conformitate cu prevederile legislaţiei specifice în vigoare. 

În vederea valorificării superioare a producţiei primare şi accelerării procesului de dezvoltare rurală, inclusiv a serviciilor din spaţiul rural. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va sprijini dezvoltarea Punctelor Gastronomice Locale prin acţiuni specifice de informare, promovare şi difuzare - în mediul Online: site-uri media, aplicaţii mobile şl orice alte mijloace de informare în masă -, coordonare şi reglementare. 

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Agenţia Naţională a Zonei Montane va desfăşura gratuit cursuri de formare profesională pentru persoanele care doresc să înfiinţeze un Punct Gastronomic Local. Atestatul obţinut în urma participării la acest program de formare profesională face dovada cunoştinţelor necesare în vederea înregistrării activităţii specifice Punctului Gastronomic Local la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, pentru codul CAEN 5610-Restaurante (Punct Gastronomic Local).

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va identifica măsuri de piaţă pentru susţinerea Punctelor Gastronomice Locale cu înfiinţarea acestora şi/sau dotarea acestora cu cele necesare funcţionării. 

Potrivit expunerii de motive, ”creşterea şi diversificarea surselor de venit sunt o necesitate pentru dezvoltarea comunităţilor rurale din România, în special în zona montană, care, prin limitarea posibilităţilor de utilizare a terenurilor agricole, din cauza altitudinii şi a condiţiilor de climă, este considerată defavorizată.

”În acest sens, începând cu anul 2020, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Agenţia Naţională a Zonei Montane, s-a implicat în procesul de informare, promovare şi reglementare a Punctului Gastronomic Local, considerându-1 a fi un element important în dezvoltarea unui turism montan sustenabil, prin valorificarea superioară a producţiei primare sub forma produselor culinare sau a specialităţilor gastronomice cu specific local. Trebuie subliniată importanţa turismului rural, în special a celui gastronomic, acesta fiind un factor de coeziune şi de reducere a decalajelor între zona rurală şi cea urbană, prin crearea unui model de socializare în jurul actului gastronomic tradiţional, specific fiecărei zone, fenomen aflat în plină creştere la nivel european. Punctele Gastronomice Locale sunt un factor important pentru asigurarea serviciilor de bază necesare dezvoltării turismului în spaţiul rural. în Uniunea Europeană turismul activ şi turismul rural sunt sectoare importante ale industriei turismului. în Romania, unde economia rurală este afectată de schimbarea accelerată a societăţii şi unde un procent ridicat din populaţie este dependentă de agricultură, turismul activ şi cel rural pot ajuta la diversificarea economiei rurale”, spun iniţiatorii. 

Semnatarii iniţiativei sunt: Achiţei Vasile-Cristian - senator PNL; Badea Viorel-Riceard - senator PNL; Banu Claudia-Mihaela - senator PNL; Bica Dănuţ - senator PNL; Bîca Iulian-Mihail - senator PNL; Bumb Sorin-Ioan - senator PNL; Cîmpeanu Sorin-Mihai - senator PNL; Fenechiu Cătălin-Daniel - senator PNL; Guran Virgil - senator PNL; Hatos Adrian - senator PNL; Ioan Raluca-Gabriela - senator PNL; Iordache Ion - senator PNL; Moş Patricia Simina Arina - senator PNL; Niculescu-Ţâgârlaş Cristian-Augustin - senator PNL; Pandea Ciprian - senator PNL; Petcu Toma-Florin - senator PNL; Potecă Vasilică - senator PNL; Pufu Vlad-Mircea - senator PNL; Scarlat George - senator PNL; Alexe Florin-Alexandru - deputat PNL; Andrei Alexandru-Ioan - deputat PNL; Andronache Gabriel - deputat PNL; Banias Mircea-Marius - deputat PNL; Barcari Rodica-Luminiţa - deputat PNL; Bîlcea Ovidiu-Sergiu - deputat PNL; Bota Călin-Ioan - deputat PNL; Buican Cristian - deputat PNL; Calista Mara-Daniela - deputat PNL; Calotă Florică Ică - deputat PNL; Cazan Laurenţiu-Nicolae - deputat PNL; Cozmanciuc Corneliu-Mugurel - deputat PNL; Cruşoveanu Marian - deputat PNL; Cupşa Ioan - deputat PNL; Dumitru Florian-Emil - deputat PNL; Fădor Angelica - deputat PNL; Făgărăşian Valentin-Ilie - deputat PNL; Fechet Mircea - deputat PNL; Gheorghiu Bogdan - deputat PNL; Giugea Nicolae - deputat PNL; Hărătău Elena - deputat PNL; Ignat Ion Alin Dan - deputat PNL; Kiss János - deputat PNL; Leoreanu Laurenţiu-Dan - deputat PNL; Mărculescu Dumitru - deputat PNL; Morar Olivia-Diana - deputat PNL; Năcuţă Sorin - deputat PNL; Özmen Oana-Marciana - deputat PNL; Pecingină Gheorghe - deputat PNL; Popa Alexandru - deputat PNL; Roman Florin-Claudiu - deputat PNL; Sighiartău Robert-Ionatan - deputat PNL; Şişcu George - deputat PNL; Şoptică Costel - deputat PNL; Stănescu Vetuţa - deputat PNL; Stângă George-Cătălin - deputat PNL; Ştirbu Gigel-Sorinel - deputat PNL; Stoian Maria - deputat PNL; Thellmann Christine - deputat PNL; Trăilă Cristina - deputat PNL; Vîlceanu Dan - deputat PNL

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.