Deputaţii Pro România Nicolae Bănicioiu, Victor Ponta, Ion Mocioalcă şi Gabriel Petrea au depus la Senat, în procedură de urgenţă un proiect de lege privind suportarea de la bugetuI de stat, prin bugetuI Ministerului Sănătăţii a testărilor pentru determinarea infectărilor cu noul coronavirus. Propunerea legislativă instituie Programul Naţional de Testare şi prevede inclusiv decontarea testările efectuate contra cost în reţeaua privată de sănătate, pe baza unei cereri însoţite de dovadă plăţii şi a buletinului de analiză în maximum 30 de zile de la depunere.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Art. 1. La intrarea în vigoare a prezentei se instituie Programul Naţional de Testare pentru determinarea infectărilor cu noul coronavirus SARS-Cov-2 derulat prin Ministerul Sănătăţii.
Art. 2. Finanţarea Programului Naţional de Testare pentru determinarea infectărilor cu noul coronavirus SARS-CoV- 2 se face din Fondul de Rezervă al Guvernului. 
 Art. 3. Cetăţenii români care doresc să se testeze pentru determinarea infectărilor cu noul coronavirus SARS-CoV-2 o pot face gratuit în reţeaua de sănătate publică de stat sau contra cost în reţeaua privată de sănătate. 
Art. 4. Pentru testările efectuate contra cost în reţeaua privată de sănătate, Ministerul Sănătăţii prin DSP-urile judeţene şi a Municipiului Bucureşti va deconta contravaloarea acestora pe bază cererii însoţită de dovadă plăţii şi a buletinului de analiză în maxim 30 de zile de la depunere”, arată iniţiativa legislativă a deputaţilor Pro România.
Iniţiatorii argumentează că se impune o astfel de măsură, în contextul în care există o creştere alarmantă a numărului de infectări cu SARS-CoV-2, iar numărul testărilor este relativ mic.
„Luând în considerare recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii care presupun creşterea numărului de ţeste, număr mic determinat de preţurile ridicate ale testarilor din sistemul privat de sănătate care nu permit românilor cu venituri scăzute să acceadă la efectuarea acestora. Considerăm că este necesară promovarea unei legi suportarea de la Bugetul de Stat prin Bugetuţ Ministerului Sănătăţii a testărilor pentru determinarea infectărilor cu noul coronavirus”, arată iniţiatorii în expunerea de motive a proiectului de lege. 
 
Propunerea legislativă a fost înregistrată, în procedură de urgenţă la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor. 
 
Camera Deputaţilor a votat marţi pentru începerea urmăririi penale a lui Nicolae Bănicioiu. Au fost 202 voturi „pentru” şi 12 voturi „împotrivă”. Numărul total de voturi exprimate a fost 214. 
 
Fostul ministru Nicolae Bănicioiu, suspectat de DNA de trafic de influenţă şi luare de mită, consideră acuzaţiile vehiculate în presă false. El a precizat că, dată fiind situaţia, a decis că nu va mai candida pentru un mandat parlamentar, în prezent el fiind deputat.
 
Potrivit procurorilor, „în perioada 21 decembrie 2012 – 5 martie 2014, persoana respectivă, în calitate de ministru, ar fi acceptat promisiunea a doi oameni de afaceri şi ar fi primit direct, de la unul dintre aceştia, suma totală de 1.292.122 lei, lăsând să se creadă că are influenţă asupra ministrului Sănătăţii şi a funcţionarilor publici din cadrul acestei instituţii şi că îi va determina să îndeplinească sau să nu îndeplinească acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu”.

„Ulterior, aceeaşi persoană ar fi  primit de la aceiaşi oameni de afaceri,  prin intermediul unui complice, suspect în cauză,  suma totală de 2.612.389 lei în legătură cu exercitarea atribuţiilor de ministru, funcţie deţinută în perioada 05.03.2014-17.11.2015”, a mai transmis DNA.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.