Un Program de cooperare în domeniul învăţământului superior şi cercetării academice a fost semnat, marţi, la Bucureşti, între Ministerul Educaţiei din România şi Ministerul Învăţământului Superior şi Cercetării Ştiinţifice din Palestina pentru perioada 2022-2025. Accentul este pus pe dezvoltarea cooperării directe între universităţi, însă sunt încurajate cercetarea academică, schimbul de studenţi şi valorificarea Programului Erasmus+.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am avut astăzi, 19 iulie, onoarea de a semna Programul de cooperare în domeniul învăţământului superior şi cercetării academice între Ministerul Educaţiei din România şi Ministerul Învăţământului Superior şi Cercetării Ştiinţifice din Palestina (2022-2025). Ceremonia a avut loc la sediul Guvernului României, în prezenţa preşedintelui Palestinei şi Autorităţii Naţionale Palestiniene, Mahmud Abbas şi a premierului României, Nicolae-Ionel Ciucă. Importanţa semnării acestui program a fost evidenţiată şi în cadrul întâlnirii pe care preşedintele Palestinei şi Autorităţii Naţionale Palestiniene a avut-o cu Preşedintele României, Klaus Iohannis”, a transmis, marţi, ministrul Educaţii, Sorin Cîmpeanu. 

Din partea palestiniană documentul a fost semnat ministrul Afacerilor Externe şi Expatriaţilor din Palestina, Riad Malki. 

”Programul de cooperare asigură cadrul legal pentru continuarea şi consolidarea colaborării bilaterale între România şi Palestina în domeniul învăţământului superior şi cercetării academice. În acest sens, accentul este pus pe dezvoltarea/dinamizarea cooperării directe între universităţile româneşti şi cele palestiniene, însă sunt încurajate, în acelaşi timp, cercetarea academică, promovarea schimbului de studenţi, inclusiv prin acordarea de burse, valorificarea oportunităţilor de colaborare oferite de Programul Erasmus+, precum şi alte acţiuni şi evenimente de promovare a cooperării”, a mai precizat Cîmpeanu. Potrivit acestuia, în materie de programe de burse, statul român va oferi părţii palestiniene, anual, 14 burse pentru studii de licenţă, masterat, doctorat şi rezidenţiat la programe de studii acreditate, în limba română, în cadrul universităţilor de stat din România.  

”Bursierii palestinieni vor beneficia şi de finanţare pentru învăţarea limbii române pe durata unui an universitar. Programul prevede şi recunoaşterea perioadelor de studii efectuate în instituţiile de învăţământ partenere. Partea palestiniană va oferi burse pentru studierea limbii arabe în universităţile palestiniene”, a mai explicat ministrul.  

Potrivit lui Cîmpeanu, promovarea limbii şi culturii celor două state este un aspect important al cooperării bilaterale, reflectat în documentul semnat.  

”Astfel, este prevăzut în mod special ca părţile să încurajeze şi să sprijine studiul limbii şi literaturii celuilalt stat în instituţiile lor de învăţământ superior, cu posibilitatea înfiinţării de catedre/lectorate şi schimbului de lectori în acest scop. Alte domenii de colaborare acoperite prin acest program includ cooperarea în domeniul asigurării calităţii în învăţământul superior la nivelul departamentelor şi agenţiilor responsabile”, a mai precizat ministrul Educaţiei.  

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.