Primarul oraşului Beiuş, Adrian Domocoş, a fost condamnat definitiv, vineri, de instanţa supremă, la doi ani şi o lună de închisoare. Domocoş nu mai poate candida pentru al treilea mandat, instanţa interzicându-i timp de un an să fie ales în autorităţile publice şi să ocupe o funcţie publică. De altfel, într-o postare pe contul său de Facebook, Domocoş îi îndeamnă pe alegătorii din Beiuş să îl susţină pe candidatul liberal Petru Mlendea-Căluş.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis în parte contestaţia lui Adrian Domocoş la decizia din 7 mai 2015, prin care a fost condamnat la doi ani şi patru luni de închisoare cu suspendare pentru înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură private. Instanţa, prin decizia definitivă, i-a redus pedeapsa lui Adrian Domocoş la doi ani şi o lună de închisoare.

De asemenea, Completul de cinci judecători a dispus ca timp de un an lui Domocoş să îi fie interzise mai multe drepturi, respectiv: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat; dreptul de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii.

În cazul celorlalţi 15 inculpaţi din acest dosar, instanţa a respins apelurile, ca nefondate, astfel că aceştia rămân cu pedepsele dispuse de instanţa de fond, în mai 2015.

În urma deciziei instanţei, Adrian Domocoş, care era candidat independent pentru un al treilea mandat de primar, nu mai poate fi ales duminică.

Înainte cu o zi înainte de condamnarea sa definitivă, Adrian Domocoş a scris pe contul de Facebook că "în ciuda zvonurilor întreţinute în special de opozanţii pesedişti, ziua de vineri nu va aduce nicio răsturnare dramatică de situaţie", ci va rămâne "doar o zi obişnuită de muncă, rămâne şi ultima zi din campania electorală, pentru alegerile locale 2016".

Contracandidaţii săi la Primăria Beiuş sunt: deputatul Bogdan Gheorghe Dănuţ - PSD, Iulian Ovidiu Bunta - M10, Ovidiu dăescu - ALDE şi Petru Mlendea-Căluş - PNL. 

În ultimul mandat de primar, Domocoş a fost fiind trimis în judecată în trei dosare.

În dosarul în care vineri a fost dată decizia definitivă, Domocoş a fost trimis în judecată în august 2013, alături de alte 15 persoane, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Domocoş era acuzat că ar fi indus în eroare Ministerul Mediului solicitând bani pentru lucrări neexecutate de o firmă favorizată de Primăria Beiuş.

Astfel, au primit pedepse cu executare Nicu Silviu Odobasianu - patru ani de închisoare, Ciprian Cătălin Berindea - cinci ani şi nouă luni, Nicolae Pancu – patru ani şi patru luni, Gelu Laurenţiu Hasan – patru ani şi şase luni, Gheorghe Oaie – patru ani şi două luni, Viorel Iuhaş – trei ani şi zece luni şi Nicolae Sotoc – patru ani de închisoare.

De asemenea, instanţa a dispus pedepse cu suspendare pentru Maria Ioana Nicolae – doi ani, zece luni şi douăzeci de zile de închisoare, Gigel Mihailovici – doi ani şi trei luni, Maria Ramona Clintoc – doi ani şi trei luni, Dorina Gabor – doi ani şi trei luni, Mircea Boloş – doia ni şi trei luni, Octavian Mircea Florian Codreanu – doi ani şi trei luni, Gheorghe Costin – doi ani şi opt luni şi Iancu Olimpia Mirela – un an de închisoare cu suspendare .

Completul de cinci judecători a menţinut şi despăgubirile la care au fost obligaţi inculpaţii prin decizia instanţei de fond. Astfel, Odobasianu, Berindea, Pancu, Hasan, Nicolae, Oaie, Iuhas şi Sotoc sunt obligaţi să plătească, în solidar, 467.991,92 Ministerului Mediului, parte civilă în cauză. De asemenea, Domocoş, Costin, Berindea, Pancu, Hasan, Nicolae, Oaie, Matei şi Sotoc sunt obligaţi să plătească 144.978,01 lei Ministerului Mediului.

Tot în solidar, Odobasianu, Berindea, Pancu, Hasan, Nicolae, Oaie, Iuhas, Clintoc, Gabor, Boloş, Codreanu, Matei şi Sotoc trebuie să plătească 14.563,92 de lei Primăriei Beiuş. Totodată, Berindea, în solidar cu Iancu, sunt obligaţi să plătească Primăriei Beiuş 758.025,88 de lei.

Adrian Domocoş mai are alte două dosare. În 15 decembrie 2014, a fost reţinut pentru luare de mită, efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia îndeplinită de primar, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, deţinerea fără drept a unei arme neletale din categoria celor supuse autorizării, deţinerea fără drept a muniţiilor, pentru că ar fi pretins şi primit de Biserica Greco-Catolică Beiuş un imobil cu titlu de concesiune în favoarea unei societăţi comerciale. În 10 martie 2015 a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv pentru luare de mită (2 infracţiuni), abuz în serviciu şi obţinerea unui folos necuvenit pentru altul (4 infracţiuni), fals intelectual (2 infracţiuni), din care una în formă continuată (3 acte materiale), efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia de primar, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, deţinerea fără drept a unei arme neletale din categoria celor supuse autorizării, deţinerea fără drept a muniţiilor. 

Acuzaţia privind deţinerea de arme neletale a fost formulată după ce la percheziţie "organele de urmărire penală au identificat şi ridicat o arma cu aer comprimat, neletală din categoria celor supuse autorizării, de fabricaţie chinezească, fără serie de identificare, calibru 4,5 mm, aflată în stare de funcţionare şi o cantitate de muniţie, compusă din: 412 cartuşe de vânătoare cu alice calibru 12, 133 cartuşe de vânătoare cu alice calibru 20, 25 cartuşe de vânătoare cu alice calibru 16, 8 cartuşe cu glonţ calibru 308Win, 291 proiectile calibru 4,5 mm, toate aflate în stare de funcţionare", deţinute fără drept.

Tot în 10 martie 2015 a fost trimis în judecată într-un alt dosar pentru luare de mită, în formă continuată (4 acte materiale), spălare a banilor, în formă continuată (4 acte materiale), abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, conflict de interese, în formă continuată (3 acte materiale) şi pentru mai multe cazuri de conflict de interese.

Adrian Domocoş a fost acuzat de competitorii săi că a amânat organizarea Zilelor oraşului, care aveau loc în mod tradiţional în luna aprilie, pentru zilele de 27 - 29 mai pentru ca acestea să aibă loc în plină campanie electorală, iar comercianţii ar fi fost autorizaţi să participe la eveniment doar în schimbul unor bilete gratuite de acces în parcurile de distracţii amenjate pentru copii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.