Preşedinţii Klaus Iohannis şi Aleksandar Vučić au fost întrebaţi, joi, în conferinţa de presă comună de la Palatul Cotroceni, dacă au discutat despre urgentarea extrădării fostului deputat Sebastian Ghiţă, prins la Belgrad în urmă cu aproape un an. Preşedintele Republicii Serbia a precizat că a transmis întrebarea ministrului Justiţiei şi va primi răspuns astăzi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu am discutat, dar pe urmă am aflat că vreţi să întrebaţi aşa ceva şi l-am întrebat pe domnul preşedinte, care mi-a spus că nu ştie, dar cu siguranţă instanţele deliberează şi vom avea un verdict în această chestiune. Mai mult nu a putut să-mi spună, mai mult nu ştiu nici eu, nici nu cred că este treaba preşedinţilor personal să se ocupe de cei care fug de justiţia românească”, a declarat preşedintele Iohannis.

Preşedintele Vučić a completat: ”Eu nu am prea multe date în acest sens, dar organele judicare se ocupă de această chestiune. Când domnul preşedinte mi-a pus această întrebare, am transmis-o mai departe ministrului Justiţiei din Serbia, astfel că vom primi în cursul acestei zile răspuns la această întrebare a dumneavoastră”.

FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea

Până acum, pe numele lui Sebastian Ghiţă au fost emise trei mandate de arestare în lipsă - unul în dosarul privind vizita în România a fostului premier britanic Tony Blair, în care este urmărit penal şi fostul prim-ministru Victor Ponta, altul în dosarul de corupţie în care fostul deputat este urmărit penal pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi constituire de grup infracţional organizat, iar cel de-al treilea în dosarul în care este judecat pentru fapte de corupţie, alături de foşti şefi de Parchet şi Poliţie din Prahova.

Omul de afaceri Sebastian Ghiţă - reţinut la Belgrad în noaptea de 13 spre 14 aprilie 2017 şi plasat apoi în arest preventiv - a fost eliberat în 26 mai pe cauţiune, în baza unei decizii a Curţii Supreme din Serbia, după depunerea unei cauţiuni de 200.000 de euro. Lui Ghiţă i-a fost reţinut paşaportul şi i s-a interzis să părăsească Belgradul. 

Omul de afaceri aşteaptă o decizie privind cererea de extrădare formulată de autorităţile române. Când a fost prins de autorităţile sârbe, Ghiţă avea permis de conducere şi buletin de Slovenia şi era împreună cu fratele său. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.