Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, au avut marţi, o întrevedere comună cu preşedintele Republicii Georgia, Salome Zourabichvili, cu ocazia vizitei oficiale pe care aceasta o efectuează în ţara noastră la invitaţia Preşedintelui României. Potrivit unui comunicat al Senatului, discuţiile din cadrul întrevederii s-au axat pe priorităţile agendei bilaterale şi evoluţiile la nivel regional şi internaţional, pe fondul invaziei Federaţiei Ruse în Ucraina.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Preşedintele interimar al Senatului a salutat semnarea Declaraţiei comune privind stabilirea unui Parteneriat Strategic între România şi Georgia, în contextul aniversar, în acest an, a 30 de ani de la restabilirea relaţiilor diplomatice. Cu acest prilej, Alina Gorghiu a exprimat apreciere pentru dinamica favorabilă a relaţiilor bilaterale, manifestând interes pentru intensificarea dialogului parlamentar şi a cooperării concrete. În context, partea română a arătat importanţa poziţiei strategice a României şi a Georgiei ca noduri esenţiale în conectarea Europei cu Asia. Preşedintele interimar al Senatului a felicitat partea georgiană pentru recunoaşterea perspectivei europene a Georgiei la Consiliul European din luna iunie, reiterând disponibilitatea României de a sprijini Georgia în realizarea reformelor necesare pentru obţinerea statutului de stat candidat la aderarea la UE. Alina Gorghiu a subliniat angajamentul statului român de a continua sprijinul oferit Georgiei pe parcursul de aderare la NATO, menţionând faptul că România va prelua, de la 1 ianuarie 2023, alături de Regatul Unit, responsabilităţile Ambasadei Punctului de Contact NATO la Tbilisi, pe o perioadă de doi ani (2023 – 2024). De asemenea, a felicitat partea pentru progresele înregistrate de Georgia ca stat partener aspirant, precum şi pentru contribuţiile solide la misiunile aliate, dovedind că Georgia acţionează ca un stat aliat de facto. În context, Gorghiu a evidenţiat că România continuă să-şi crească contribuţia la NATO pe mai multe niveluri, acţionând ca factor de securitate şi stabilitate, arătând că, la iniţiativa preşedintelui Klaus Iohannis, bugetul pentru apărare va fi majorat de la 2% la 2,5% în 2023. Preşedintele interimar al Senatului a atras atenţia asupra campaniei de dezinformare desfăşurată de Federaţia Rusă, accentuată pe fondul aspiraţiilor europene şi euro-atlantice ale Georgiei. Alina Gorghiu a arătat importanţa egalităţii de gen şi a cotelor electorale de gen, felicitând partea georgiană pentru adoptarea acestei măsuri. În context, a adresat doamnei Salome Zourabichvili, preşedintele Georgiei, invitaţia de a participa, în data de 1 noiembrie, la Conferinţa Internaţională „Femeile parlamentar din România şi egalitatea de gen ca angajament naţional”, organizată sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României. La întrevedere au participat şi chestorul Senatului, Attila László, liderul Grupului parlamentar al PSD, Ştefan-Radu Oprea, preşedintele Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări, Cristian-Augustin Niculescu-Ţâgârlaş, preşedintele Delegaţiei Parlamentului României la AP NATO, Angel Tîlvăr, şi vicepreşedintele Comisiei pentru politică externă, Roberta-Alma Anastase.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.