Preşedintele Klaus Iohannis, va participa marţi, 28 mai, la reuniunea informală a Consiliului European, care va avea loc la Bruxelles. Pe agenda discuţiilor se află evaluarea rezultatelor alegerilor pentru Parlamentul European din perioada 23-26 mai.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui anunţ al Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Klaus Iohannis va participa, marţi, 28 mai, la reuniunea informală a Consiliului European de la Bruxelles. 

În cadrul reuniunii, discuţiile vor viza evaluarea rezultatelor alegerilor pentru Parlamentul European din perioada 23-26 mai.

”Liderii statelor membre ale Uniunii Europene vor avea, de asemenea, o discuţie preliminară cu privire la candidaţii care urmează să fie desemnaţi în conducerea instituţiilor Uniunii Europene”, a transmis Administraţia Prezidenţială. 

Potrivit sursei citate, preşedintele Consiliului European este ales de către membrii Consiliului European cu majoritate calificată pentru o perioadă de doi ani şi jumătate, mandat ce poate fi reînnoit o singură dată. Mandatul actualului preşedinte al Consiliului European va expira la 30 noiembrie. 

De asemenea, în ceea ce priveşte alegerea preşedintelui Comisiei Europene, ţinându-se cont de rezultatul alegerilor, Consiliul European, prin decizie cu majoritate calificată, propune Parlamentului European un candidat.

”Acesta este ales de Parlamentul European cu majoritatea absolută a membrilor săi. În cazul în care candidatul nu întruneşte majoritatea necesară, Consiliul European trebuie să propună în termen de o lună un nou candidat, supus aceleiaşi proceduri de alegere de către Parlamentul European. Consiliul, în acord cu preşedintele ales, propune componenţa Colegiului Comisarilor. Ulterior, preşedintele Comisiei Europene, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate şi ceilalţi membri ai Comisiei Europene sunt supuşi votului de aprobare al Parlamentului European, în urma audierilor organizate de acesta. Pe baza acestei aprobări, componenţa Comisiei este aprobată şi de Consiliul European, cu majoritate calificată. Mandatul actualului preşedinte al Comisiei Europene va expira la 31 octombrie a.c”, a mai transmis Administraţia Prezidenţială. 

Consiliul European, conform articolului 18 al Tratatului privind Uniunea Europeană,  acţionând pe baza majorităţii calificate, cu acordul preşedintelui Comisiei Europene, va numi Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate, mandatul actualului Înalt Reprezentant urmând să expire la data de 31 octombrie a.c.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.