Preşedintele Klaus Iohannis, a avut, vineri, o întrevedere cu prim-ministrul din Finlanda, Juha Sipilä, şi cu prim-ministrul din Croaţia, Andrej Plenković, în contextul în care cele trei state urmează să asigure Trio-ul de Preşedinţii ale Consiliului Uniunii Europene pe perioada 1 ianuarie 2019 - 30 iunie 2020. Iohannis a subliniat că acest Trio va avea un rol important în asigurarea continuităţii gestionării dosarelor aflate pe agenda europeană, precum şi a tranziţiei legislative şi instituţionale la nivelul Uniunii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Administraţia Prezidenţială anunţă că, vineri, Klaus Iohannis a avut o întâlnire cu premierii din Finlanda şi Croaţia.

Preşedintele României a transmis aprecierile sale cu privire la dialogul susţinut şi cooperarea excelentă cu Finlanda şi Croaţia în procesul de elaborare a Programului comun de lucru al Consiliului Uniunii Europene, pe durata preşedinţiilor rotative care vor fi exercitate consecutiv de cele trei state, începând cu 1 ianuarie 2019.

Programul trasează liniile majore care urmează să fie abordate în cadrul Consiliului UE pe perioada următoarelor 18 luni, asigurându-se astfel coerenţa şi continuitatea agendei europene pe termen mediu şi lung.

”Preşedintele României a subliniat că acest Trio va avea un rol important în asigurarea continuităţii gestionării dosarelor aflate pe agenda europeană, precum şi a tranziţiei legislative şi instituţionale la nivelul Uniunii. Discuţiile s-au axat şi pe abordarea subiectelor actuale ale agendei europene, precum Brexit, negocierile privind viitorul cadru financiar multianual post 2020 şi problematica migraţiei”, a transmi administraţia Prezidenţială.

Sursa citată a precizat că preşedintele Klaus Iohannis a evocat faptul că dezbaterile actuale de la nivel european cu privire la viitorul UE conferă Trio-ului România-Finlanda-Croaţia un rol important în ceea ce priveşte viitoarea Agendă strategică a Uniunii Europene şi proiectarea direcţiilor de evoluţie a politicilor europene, de o manieră care să răspundă cât mai eficient aşteptărilor cetăţenilor europeni.

Totodată, Preşedintele României a precizat că ţara noastră, ca stat care va prelua Preşedinţia Consiliului UE de la 1 ianuarie 2019, va depune toate eforturile pentru a contribui la avansarea Agendei europene pe perioada Trio-ului.

Discuţia a evidenţiat angajamentul celor trei ţări de a conlucra în vederea îndeplinirii obiectivelor comune stabilite în cadrul Programului comun de lucru.

La propunerea Preşedintelui Klaus Iohannis, s-a agreat ca, pe perioada desfăşurării mandatelor succesive ale Preşedinţiilor din Trio -  România, Finlanda, Croaţia - să fie organizate, în acest format, reuniuni de coordonare în marja Consiliilor Europene.

Preşedintele Klaus Iohannis participă, vineri, la Bruxelles, la Summitul Euro în format extins. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.