Preşedintele Klaus Iohannis participă la şedinţa de Guvern de miercuri, la care Executivul îşi va asuma, prin memorandum, proiectul „România Educată”. Preşeedintele a apreciat că ”este o zi extrem de importantă pentru viitorul educaţiei”. La rândul său, premierul Florin Cîţu a afirmat că se bucură că în mandatul său este asumat Memorandumul pentru acest proiect.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

UPDATE: La rândul său, premierul Florin Cîţu a afirmat că este nevoie de reformă.

”Astăzi vom aproba în şedinţa de Guvern memorandumul pentru proiectul «România Educată». Mă bucur că în mandatul Guvernului pe care-l conduc aprobăm acest memorandum pentru implementarea proiectului amplu «România educată», proiect iniţiat de dumneavoastră, domnule preşedinte. Este nevoie de reformă, mai ales în educaţie, pentru că, reformând şi modernizând învăţământul românesc, de fapt investim în viitor. Este un proiect de ţară şi, noi, cei care avem puterea de decizie, avem datoria de a-l implementa. Datoria este a noastră faţă de societate, faţă de elevi, faţă de studenţi, inclusiv faţă de angajatorii care au nevoie de oameni cu baze şi cunoştinţe solide, iar pentru asta este nevoie de creşterea calităţii educaţiei”, a afirmat premierul.

El a adăugat că guvernanţii trebuie să fie conştienţi de faptul că este nevoie de îmbunătăţiri ale sistemului de educaţie pentru fiecare elev, student sau profesor, indiferent de mediul din care provine.
 
„Trebuie să reducem abandonul şcolar, să reducem inechităţile, să ne adaptăm inovării, tehnologiei, să investim în învăţământul dual. În acest sens, vreau să salut obiectivele şi ţintele asumate de acest proiect şi am să enumăr doar câteva dintre ele: scăderea ratei de părăsire timpurie a şcolii, reducerea cu minim 50% a prezenţei ratei de analfabetism funcţional, astfel încât, la orizontul anului 2030, să ajungă la cel mult 20%. Până în 2030 toţi profesorii să aibă competenţe digitale de bază şi cel puţin 85% dintre elevi”, a completat Cîţu.
 
Acesta a mai spus că, pe lângă cele 3,6 miliarde de euro alocate prin PNRR pentru „România Educată”, prin alte fonduri europene Executivul va finanţa cu 400 de milioane de euro renovarea unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat, precum şi construcţia de şcoli şi creşe noi.
 
„După aprobarea acestui memorandum vom trece la următoarele etape: constituirea unui grup de lucru interministerial, coordonat de premier, care va elabora rapoarte trimestriale de monitorizare a implementării proiectului 'România Educată', termen - 1 august 2021; adoptarea unei hotărâri de guvern privind aprobarea Planului de acţiune cu termene şi responsabilităţi pentru implementare, termen - 10 septembrie 2021; elaborarea pachetului legislativ care să asigure implementarea proiectului 'România educată', termen - 1 octombrie 2021; organizarea de consultări cu partenerii sociali, reprezentanţi ai asociaţiilor de părinţi, ai mediului economic şi al organizaţiilor neguvernamentale pentru definitivarea pachetului legislativ, octombrie-noiembrie 2021, termen de implementare”, a mai explicat prim-ministrul.
 
Florin Cîţu a mai declarat că după această etapă, proiectul „România Educată” trebuie să fie adoptat cât mai repede către Parlament.
 
„Întreaga clasă politică, indiferent de partid, trebuie să conştientizeze că «România Educată» trebuie să fie lege. Avem nevoie de o«România Educată», avem nevoie de reforme pentru o Românie puternică şi liberală”, a conchis premierul.

UPDATE: ”Este o zi extrem de importantă pentru viitorul educaţiei din ţara noastră. Împreună înaintăm decisiv către implementarea proiectului România Educată. (...) Sunt convins că veţi depune toate eforturile pentru a schimba în bine învăţământul românesc”, a declarat preşedintele, în debutul şedinţei de Guvern.

Acesta a apreciat că ”reforma este necesară”.

Şeful statului apreciază că ”România Educată este un proiect cu legitimitate democratică”.

”Avem toate premisele pentru a prioritiza investiţiile în educaţie şi pentru a crea cadrul adecvat pentru reformele de care învăţământul românesc are atâta nevoie (...) O ţară pe deplin dezvoltată şi cu o democraţie consolidată are o populaţie educată şi corect informată. Nu putem continua cu rate atât de mari de abandon, analfabetism funcţional şi ştiinţific. În faţa acestor probleme, „România Educată” propune soluţii concrete, obiective, măsuri şi ţinte ambiţioase, dar realiste. Dintre ţintele concrete pe care ni le propunem, reamintesc scăderea ratei de părăsire timpurie a şcolii, reducerea ratei de analfabetism funcţional, asigurarea competenţelor digitale de bază, atât în cazul profesorilor, cât şi al elevilor, dezvoltarea învăţământului profesional, precum şi creşterea numărului de absolvenţi de studii superioare”, a mai afirmat şeful statului. 
 
Acesta a afirmat că este foarte apropiat de acest proiect. 
 
”Proiectul „România Educată” este unul foarte aproape de sufletul meu. Cred că este deopotrivă o oportunitate istorică, dar şi o mare responsabilitate pentru actuala clasă politică de a genera schimbări pe termen lung, nu doar de a rezolva problemele specifice unui singur ciclu electoral. Guvernul României a dovedit că este capabil să gestioneze situaţii şi crize complexe. Sunt convins că implicarea Executivului va face posibilă operaţionalizarea Proiectului „România Educată” într-o manieră predictibilă şi eficientă. Este important, în acelaşi timp, să existe o participare consistentă la nivel parlamentar în adoptarea legislaţiei necesare (...) Singurul tren către un viitor mai bun este educaţia. Doar astfel putem oferi copiilor şi tinerilor din România şansa de a profita pe deplin de oportunităţile pe care le oferă o economie modernă şi o societate democratică. România se confruntă cu un declin demografic accentuat. Nu avem timp să irosim potenţialul tinerilor noştri. Nu ne permitem să îi pregătim cu instrumente din trecut pentru nevoile viitorului. Nu avem voie să lăsăm niciun copil în urmă”, a mai declarat preşedintele. 

ŞTIRE INIŢIALĂ: Memorandumul privind implementarea Proiectului „România Educată” şi aprobarea priorităţilor în reforma sistemului naţional de educaţie poate fi accesat AICI

Şedinţa de Guvern este programată să înceapă la ora 13.00.

Premierul Florin Cîţu a anunţat că şeful statului va participa la această şedinţă, tema fiind proiectul "România Educată".

După ce preşedintele Klaus Iohannis a finalizat consultările pe tema acestui proiect, a anunţat că Guvernul îşi va asuma proiectul printr-un memorandum care va fi adoptat într-o şedinţă de Guvern. 

"În urma discuţiilor din aceste zile, au reieşit o serie de lucruri importante. În primul rând, Coaliţia de guvernare şi-a exprimat susţinerea pentru proiect şi chiar săptămâna viitoare Guvernul României îşi va asuma, prin memorandum, ţintele şi obiectivele „României Educate”, urmând să stabilească un plan clar de acţiune, cu responsabili şi termene, pentru implementare. Am apreciat, totodată, deschiderea membrilor Parlamentului, inclusiv a celor din opoziţie, pentru a colabora la transpunerea legislativă a proiectului. Educaţia trebuie să fie baza noastră comună de construcţie şi să nu mai aibă culoare politică. Românii aşteaptă consens pe astfel de teme esenţiale pentru viitorul ţării noastre şi, din păcate, ceea ce am văzut de prea mulţi ani au fost lupte politice sterile, care au afectat inclusiv educaţia. Nu mai putem continua aşa, dacă vrem ca România să avanseze şi să se dezvolte. Aşadar, în cel mai scurt timp, se va constitui un grup de lucru transpartinic pentru a construi cadrul legislativ care să permită implementarea proiectului. Parlamentul trebuie să fie un pilon central al procesului de reformă a sistemului de educaţie şi, prin această asumare, poate reda încrederea românilor în aleşii săi”, afirma şeful statului, într-o declaraţie de presă susţinută miercurea trecută la Palatul Cotroceni. 

Articolul 87 din Constituţie prevede că "preşedintele României poate lua parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice şi, la cererea primului-ministru, în alte situaţii" şi că "preşedintele României prezidează şedinţele Guvernului la care participă".

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.