Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, Legea pentru reglementarea unor măsuri privind cadrul general aplicabil constituirii şi funcţionării băncilor de dezvoltare din România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare adoptarea unor măsuri privind cadrul general pentru constituirea şi funcţionarea băncilor de dezvoltare pe teritoriul României.

Băncile de dezvoltare au ca scop sprijinirea antreprenoriatului, dezvoltarea socio-economică şi regională în România prin promovarea investiţiilor şi facilitarea accesului la finanţare pentru beneficiarii eligibili în acele sectoare în care au fost identificate disfuncţionalităţi ale pieţei financiare şi decalaje de finanţare, în baza unei analize independente ex-ante, în scopul atenuării şi reducerii lor prin desfăşurarea de activităţi de dezvoltare, în conformitate cu legislaţia Uniunii Europene aplicabilă şi cu actele constitutive ale băncilor de dezvoltare, se arată în raportul comisiei de buget-finanţe.

Totodată, constituirea, organizarea şi funcţionarea fiecărei bănci de dezvoltare se stabileşte prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Finanţelor care reprezintă statul român, în calitatea sa de acţionar unic al fiecărei bănci de dezvoltare.

De asemenea, băncile de dezvoltare se pot constitui şi pot funcţiona doar pe baza autorizaţiei emise de Banca Naţională a României, în conformitate cu prevederile referitoare la autorizarea unei instituţii de credit cuprinse în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 227/2007, cu modificările şi completările ulterioare, în Regulamentul (UE) nr. 575/2013 şi în reglementările emise de Banca Naţională a României în aplicarea acesteia.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.