Preşedintele Klaus Iohannis a decorat, într-o ceremonie care a avut loc vineri la Palatul Cotroceni, mai multe personalităţi din Germania.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Astfel, prof. dr. dr. h. c. Bernd Fabritius a fost decorat cu Ordinul Naţional ”Serviciul Credincios” în grad de Mare Ofiţer şi prof. dr. h. c. Hans-Peter Niedermeier a fost decorat cu Ordinul Naţional ”Serviciul Credincios” în grad de Cavaler.
 
De asemenea, potrivit Administraţiei Prezidenţiale, dr. h. c. Barbara Stamm a fost decorată cu Ordinul ”Meritul pentru Promovarea Drepturilor Omului şi Angajament Social” în grad de Mare Ofiţer şi prof. dr. med. Wolfgang Schramm a fost decorat Ordinul ”Meritul pentru Promovarea Drepturilor Omului şi Angajament Social” în grad de Comandor.
 
Şi Uwe-Volker Fabritius a primit Ordinul ”Meritul pentru Promovarea Drepturilor Omului şi Angajament Social” în grad de Ofiţer.
 
„Relaţia cu Germania este una specială pentru România, cu valenţe strategice, definită de o colaborare politică dinamică şi fructuoasă şi de o cooperare economică substanţială. Această relaţie se bazează, de asemenea, pe legături sociale şi culturale puternice, cu o veche tradiţie. 
În contextul provocărilor multiple ale ultimilor ani, începând cu pandemia de COVID-19 şi continuând cu războiul de agresiune declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei, am apreciat cu toţii faptul că relaţia româno-germană şi-a menţinut soliditatea, iar parteneriatul nostru a continuat să se dezvolte.  Un exemplu elocvent în acest sens îl reprezintă dinamismul dialogului bilateral din anul în curs, şi am în vedere vizita în România a Preşedintelui Frank-Walter Steinmeier, întrevederea pe care am avut-o cu Cancelarul Olaf Scholz la Bruxelles, vizita pe care am efectuat-o la Hof, în Bavaria, precum şi alte întâlniri ministeriale derulate la Berlin şi la Bucureşti. În acest cadru dinamic al relaţiilor noastre, distincţiile oferite astăzi dumneavoastră reprezintă o recunoaştere a dedicării şi a perseverenţei cu care v-aţi implicat în dezvoltarea relaţiilor politice, economice, sociale şi culturale româno-germane”, a afirmat şeful statului, la ceremonia de vineri. 
 
El a amintit contribuţia preşedintelui al Federaţiei Germane a Expulzaţilor şi Preşedinte onorific al Asociaţiei Saşilor Transilvăneni din Germania prin implicarea într-o serie de proiecte politice, economice şi culturale.
 
„Stimate domnule Bernd Fabritius, Preşedinte al Federaţiei Germane a Expulzaţilor şi Preşedinte onorific al Asociaţiei Saşilor Transilvăneni din Germania, aţi ocupat, între aprilie 2018 şi aprilie 2022, funcţia de Însărcinat al Guvernului federal pentru imigranţi de origine germană şi minorităţi naţionale. V-aţi remarcat prin implicarea în numeroase proiecte politice, economice şi culturale.  Subliniez, de asemenea, modul în care aţi sprijinit parcursul european al României şi aţi promovat relaţiile politice şi economice româno-germane în cadrul îndelungatei dumneavoastră cariere în instituţiile Landului Bavaria, precum şi în cele de la nivel federal, inclusiv ca membru în Bundestag”, a precizat Klaus Iohannis.
 
Despre Barbara Stamm, şeful statului a explicat că s-a remarcat „prin susţinerea activă, inclusiv din poziţia de Preşedinte al Parlamentului Bavariei, a relaţiilor româno-germane şi aţi promovat activ dialogul nostru politic la nivelul landului Bavaria”. 
 
„Ordinul „Meritul pentru Promovarea Drepturilor Omului şi Angajament Social” recunoaşte şi răsplăteşte implicarea dumneavoastră, începând din anul 1990, în proiectele sociale şi umanitare desfăşurate în România.  Reamintesc tuturor că, la iniţiativa dumneavoastră, doamnă Stamm, a fost fondată, în 1991, Asociaţia „Bayerische Kinderhilfe Rumänien e.V.”, cu activitate în beneficiul copiilor şi al tinerilor instituţionalizaţi din România.  În 2002, Asociaţia a fondat, împreună cu Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Fundaţia Bavaria-România pentru asistenţă socială, unde dumneavoastră, doamnă Stamm, aţi fost copreşedintă”, a adăugat preşedintele Iohannis.
 
„Stimate domnule Wolfgang Schramm, ca medic reputat, susţineţi de 30 de ani proiecte de tratament pentru copiii bolnavi de diabet sau hemofilie din România.  Ordinul „Meritul pentru Promovarea Drepturilor Omului şi Angajament Social” vă este conferit pentru implicarea activă în tratamentul copiilor din România prin intermediul Asociaţiei „Bavarian Children's Aid România”.  Sunt sigur că toţi cei cărora le-aţi aliniat suferinţa nu vă vor uita şi sper că vor urma exemplul dumneavoastră de dedicare şi profesionalism”, a mai spus Klaus Iohannis.
 
El a subliniat şi implicarea în mod deosebi a lui Uwe-Volker Fabritius în susţinerea cooperării României cu autorităţile landului Bavaria, „atât în cadrul activităţii pe care o desfăşuraţi la Ministerul pentru Familie, Muncă şi Afaceri Sociale al landului Bavaria, unde sunteţi responsabil pentru susţinerea acordată României de către autorităţile bavareze, cât şi prin contactele avute cu reprezentanţii comunităţii de români din Germania”. 
 
„Ca membru în consiliile de administraţie ale asociaţiilor „Ajutor bavarez pentru copiii din România” şi „Bavaria-România pentru Asistenţă Socială în România”, aţi susţinut activ proiecte sociale pentru copiii şi persoanele cu dizabilităţi din România, v-aţi remarcat printr-o activitate susţinută de promovare a imaginii României în Germania, precum şi în dezvoltarea relaţiilor bilaterale româno-germane. Vă mulţumesc tuturor pentru efortul dumneavoastră personal, pentru implicarea şi angajamentul social de care aţi dat dovadă!”, a conchis Preşedintele României. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.