Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, după participarea la Consiliul european pe tema situaţiei din Belarus, că a solicitat încetarea imediată a violenţelor la adresa protestatarilor paşnici, precum şi eliberarea celor reţinuţi. Iohannis a precizat că a fost discutată şi situaţia din Mali, precizând că militarii români sunt în siguranţă şi că autorităţile române sunt pregătite să acţioneze dacă va fi cazul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - ”Aş vrea să fac o menţiune cu privire la situaţia din Mali, subiect pe care l-am abordat în cadrul Consiliului European. Avem acolo un efectiv de 120 de militari români şi aş vrea să transmit că aceştia sunt în siguranţă în acest moment, în ciuda tensiunilor din zonă create de lovitura de stat. Noi urmărim evoluţia evenimentelor cu mare atenţie şi suntem pregătiţi să acţionăm dacă va fi cazul”, a declarat preşedintele.

UPDATE - ”Nu considerăm că acest scenariu e unul care se va întâmpla. E clar că situaţia din Belarus e îngrijorătoare, dar singurele soluţii sunt cele diplomatice şi cele care se găsesc prin discuţii calme şi aplicate. Toată lumea a declarat că e inadmisibilă o intervenţie din exterior şi nu ne aşteptăm la o astfel de intervenţie”, a declarat preşedintele, întrebat despre posibilitatea unei intervenşii a Rusiei în Belarus.

UPDATE -  ”Am participat la reuniunea Consiliului European, în format de videoconferinţă, pentru a discuta situaţia îngrijorătoare din Belarus. Am spus că fraudarea alegerilor, violenţele nu pot fi lăsate fără un răspuns din partea UE. Am solicitat încetarea imediată a violenţelor la adresa protestatarilor paşnici, precum şi elliberarea celor reţinuţi. Trebuie luate măsuri suplimentare din partea UE, inclusiv adoptarea de sancţiuni contra celor responsabili de violenţe şi de fraudarea alegerilor. E nevoie de un dialog de substanţă între autorităţile din Belarus, societatea civilă şi protestatarii paşnici”, a declarat preşedintele.

ŞTIREA INIŢIALĂ - La ora 13.00, şeful statului a a vut o videoconferinţă cu membrii Consiliului European, potrivit agendei Preşedintelui României. 

Preşedintele Consiliului European Charles Michel a convocat o întâlnire prin videoconferinţă, miercuri la ora locală 12.00, a membrilor Consiliului, pentru a discuta situaţia din Belarus. Oficialul european a precizat, luni pe Twitter, că este inacceptabilă violenţa la adresa protestatarilor, iar cetăţenii din Belarus au dreptul de a-şi alege liber liderul.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.