Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, aflată într-o vizită oficială în Franţa, a avut, miercuri, o întrevedere cu preşedintele Senatului francez, Gérard Larcher, un subiect prioritar pe agenda întâlnirii vizând aderarea României la spaţiul Schengen şi implicarea sa responsabilă şi eficientă în protejarea frontierei externe a Uniunii Europene. În context, cei doi înalţi oficiali au salutat adoptarea, de către Parlamentul European, a Rezoluţiei privind aderarea României la spaţiul Schengen, arată Senatul într-un comunicat oficial.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, efectuează, în perioada 18-21 septembrie a.c., o vizită de lucru în Republica Franceză. În cadrul vizitei, aceasta a avut o întrevedere cu preşedintele Senatului francez, Gérard Larcher. La întâlnire au participat, totodată, prim-vicepreşedintele Senatului francez, Roger Karoutchi, preşedintele Comisiei pentru afaceri externe, apărare şi forţele armate, Christian Cambon, vicepreşedintele Comisiei pentru afaceri europene şi raportor Schengen, André Reichardt, şi preşedintele Grupului de prietenie Franţa-România, Bernard Fournier.


Discuţiile au evidenţiat caracterul dinamic al cooperării la nivel bilateral, dar şi în plan european şi internaţional, fiind reiterat interesul comun pentru aprofundarea şi extinderea dialogului parlamentar, în cadrul oferit de Parteneriatul Strategic dintre cele două ţări. Cu acest prilej, preşedintele Senatului francez a înaintat propunerea ca Senatul României să găzduiască următoarea reuniune a Asociaţiei Senatelor din Europa (ASE), potrivit unui comunicat al Senatului. Un subiect prioritar pe agenda întâlnirii a vizat aderarea României la spaţiul Schengen şi implicarea sa responsabilă şi eficientă în protejarea frontierei externe a Uniunii Europene. În context, cei doi înalţi oficiali au salutat adoptarea, de către Parlamentul European, a Rezoluţiei privind aderarea României la spaţiul Schengen.

Alina Gorghiu a arătat că acţiunea României pe toate palierele operaţionale dovedeşte contribuţia esenţială a ţării noastre la întărirea securităţii interne a UE, subliniind modul exemplar de gestionare a celor peste 2,5 milioane de refugiaţi care au traversat frontiera României.


Discuţiile au evidenţiat, totodată, cooperarea eficientă dintre România şi Franţa în cadrul NATO şi contribuţia franceză la consolidarea posturii de apărare şi descurajare pe Flancul Estic. Preşedintele interimar al Senatului a arătat că decizia preşedintelui Macron de a consolida prezenţa militară în cadrul NATO în România reconfirmă caracterul solid al Parteneriatului Strategic dintre cele două ţări.


În cadrul dialogului au fost abordate şi teme legate de evoluţia situaţiei de securitate din regiune, precum şi de efectele războiului declanşat de Federaţia Rusă, context în care preşedintele interimar al Senatului a prezentat sprijinul ferm şi multidimensional acordat de România Ucrainei şi refugiaţilor ucraineni. Alina Gorghiu a evidenţiat, de asemenea, asistenţa multidimensională pe care România o acordă Republicii Moldova pentru consolidarea rezilienţei şi gestionarea provocărilor multiple cu care se confruntă autorităţile de la Chişinău, precum şi importanţa Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova pentru susţinerea eforturilor de avansare a reformelor necesare integrării europene.


Programul vizitei în Republica Franceză a inclus şi o întrevedere cu ministrul delegat pe lângă prim-ministru, responsabilă cu egalitatea între bărbaţi şi femei, diversitate şi egalitatea de şanse, Isabelle Rome. În cadrul consultărilor au fost discutate aspecte referitoare la standarde şi mecanisme de asigurare a egalităţii de gen, a diversităţii şi egalităţii de şanse, dar şi la promovarea drepturilor femeilor în cele două ţări. Discuţiile au vizat inclusiv asistenţa acordată Republicii Moldova, în contextul găzduirii, de către Franţa, a următoarei ediţii a Platformei de Sprijin pentru Moldova.


În cadrul întrevederii cu preşedintele Delegaţiei pentru drepturile femeilor şi egalitatea de şanse dintre bărbaţi şi femei, Annick Billon, înaltul demnitar român a subliniat importanţa schimbului de bune practici în vederea îmbunătăţirii legislaţiei în domeniu, menţionând eficienţa cotelor electorale de gen. Convorbirile au reliefat voinţa comună de extindere a cooperării în domeniu la nivel bilateral şi european.


Preşedintele interimar al Senatului a avut, de asemenea, o întrevedere cu preşedintele Grupului de prietenie Franţa-România din Senatul francez, Bernard Fournier. În cadrul convorbirilor au fost abordate teme de interes prioritar aflate pe agenda politică bilaterală, precum şi aspecte ale colaborării economice şi sectoriale şi ale cooperării descentralizate. Cu acest prilej, Alina-Ştefania Gorghiu a subliniat prioritatea acordată dimensiunii parlamentare a dialogului politic, fiind agreată necesitatea aprofundării cooperării pentru susţinerea obiectivelor şi intereselor strategice comune.
La întrevederi, alături de preşedintele interimar a Senatului, a participat şi însărcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei României la Paris, Sena Latif.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.