Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a avut joi, o întrevedere cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, în care a reiterat sprijinul României faţă de securitatea şi stabilitatea Republicii Moldova, atât prin acţiuni concrete în plan bilateral, cât şi în plan multilateral prin Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat oficial al Senatului, Alina Gorghiu a salutat prezenţa la Bucureşti a preşedintelui Parlamentului Republicii Moldova, subliniind necesitatea continuării unui dialog bilateral intens şi deschis la toate nivelurile, inclusiv între cele două parlamente.

”Cele două părţi au punctat buna colaborarea dintre Senatul României şi Parlamentul Republicii Moldova, trendul ascendent al relaţiilor pe linia diplomaţiei parlamentare fiind reflectat atât prin şedinţa comună a camerelor reunite ale celor două parlamente care a avut loc la Chişinău în 2022, cât şi în preconizata reuniune de la Bucureşti în acest an. Preşedinta a.i. a salutat organizarea şedinţei comune a Comisiilor Juridice din Senatul României şi Parlamentul Republicii Moldova în perioada 19-21 ianuarie, eveniment care va avea loc în judeţul Argeş.

Alina Gorghiu a subliniat că această iniţiativă este o oportunitate în vederea efectuării schimburilor de bune practici legislative, precum educaţia juridică în şcoli sau compatibilizarea profesiilor juridice. Totodată, a menţionat că reformele din domeniul justiţiei pe care Chişinăul îşi propune să le implementeze vor fi pe agenda şedinţei din Argeş.

De asemenea, înaltul oficial român a propus organizarea unei reuniuni a Platformei Femeilor Deputate din Parlamentul Republicii Moldova cu femeile parlamentar din Legislativul de la Bucureşti”, a transmis Senatul. Partea română a reiterat sprijinul României faţă de securitatea şi stabilitatea Republicii Moldova, atât prin acţiuni concrete în plan bilateral, cât şi în plan multilateral prin Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova.

În context, Alina Gorghiu a salutat prezenţa preşedintei Republicii Moldova, Maia Sandu, la Forumul Economic Mondial de la Davos şi a subliniat că şantajul energetic al Kremlinului trebuie să înceteze.

”Preşedinta Senatului a afirmat că România, inclusiv prin intermediul diplomaţiei parlamentare, contribuie la creşterea rolului şi vizibilităţii Republicii Moldova la nivel european şi internaţional. Astfel, Alina-Ştefania Gorghiu a evidenţiat că organizarea, de către Republica Moldova, la 1 iunie 2023, a celui de-al doilea summit al Comunităţii Politice Europene, reprezintă o oportunitate în acest sens”, se mai precizează în comunicat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.