Preşedintele interimar al Senatului Alina Gorghiu a avut, joi, o întrevedere cuînsărcinatul cu afaceri al SUA în România David Muniz. Gorghiu a salutat nominalizarea unui nou ambasador al Statelor Unite ale Americii în România în persoana doamnei Kathleen Kavalec. Discuţiile dintre cei doi au vizat includerea României în programul Visa Waiver şi despre priorităţile legislative ale Senatului României în sesiunea care va începe curând, printre acestea numărându-se legile justiţiei, ale educaţiei, securităţii naţionale, precum şi a legii privind avertizorii de integritate potrivit prevederilor Directivei UE.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conform unui comunicat de presă al Senatului, Alina Gorghiu a adresat mulţumiri părţii americane pentru anunţul preşedintelui Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, de a suplimenta trupele în România prin dislocarea unui Comandament la nivel de brigadă de luptă, asigurând astfel consolidarea securităţii României şi a securităţii întregului Flanc Estic al Alianţei.

În cadrul dialogului, Gorghiu a subliniat faptul că includerea României în programul Visa Waiver rămâne o prioritate pe agenda bilaterală, având o importanţă deosebită pentru cetăţenii români, reconfirmând totodată statutul României de partener strategic al Statelor Unite ale Americii. În acest sens, a pledat pentru necesitatea continuării şi intensificării cooperării Ambasadei SUA la Bucureşti cu Guvernul României în eforturile comune de a reduce rata de refuz a vizelor, care să permită înregistrarea de progrese concrete în ceea ce priveşte includerea ţării noastre în Programul Visa Waiver.

Oficialul american şi-a exprimat aprecierea pentru sprijinul acordat de autorităţile române refugiaţilor din Ucraina, precum şi pentru măsurile privind accesul gratuit la sistemul de sănătate, educaţional şi integrare pe piaţa muncii al acestora.

Conform sursei citate, o altă temă aflată pe agenda întrevederii a vizat priorităţile legislative ale Senatului României în sesiunea care va începe curând, printre acestea numărându-se legile justiţiei, ale educaţiei, securităţii naţionale, precum şi a legii privind avertizorii de integritate potrivit prevederilor Directivei UE.

Dialogul a relevat şi importanţa egalităţii de gen la nivelul decizional politic, precum şi necesitatea adoptării de măsuri pentru a spori gradul de participare al femeilor la exerciţiul politic. În acest sens, discuţiile au vizat stadiul iniţiativei legislative privind introducerea unei cote minime de reprezentare a femeilor şi bărbaţilor în Parlament.

„În încheiere, părţile au convenit asupra faptului că o cooperare puternică între România şi Statele Unite ale Americii va aduce beneficii concrete la nivelul celor două economii şi va juca un rol crucial în consolidarea rezilienţei strategice transatlantice pentru a putea combate încercările Federaţie Ruse de a instrumenta criza energetică şi alimentară cu scopul susţinerii propriilor politici agresive şi expansioniste”, mai arată comunicatul de presă al Senatului.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.