Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a avut luni, o întrevedere cu preşedintele Parlamentului Republicii Letonia, Edvards Smiltēns, aflat într-o vizită oficială în România. Cei doi oficiali au evidenţiat importanţa menţinerii unei coordonări strânse pe toate palierele, în special în actualul context complicat de securitate generat de războiul de agresiune declanşat de Federaţia Rusă în Ucraina, iar Alina Gorghiu a subliniat importanţa continuării eforturilor pentru a consolida postura NATO de descurajare şi apărare de la Marea Baltică la Marea Neagră. De asemenea, aceasta a salutat premisele extrem de favorabile pentru consolidarea relaţiilor bilaterale dintre cele două state, menţionând, în acest context, perspectiva deschiderii Ambasadei României la Riga şi a Ambasadei Republicii Letonia la Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat al Senatului, ”înaltul demnitar român a salutat premisele extrem de favorabile pentru consolidarea relaţiilor bilaterale dintre cele două state, menţionând, în acest context, perspectiva deschiderii Ambasadei României la Riga şi a Ambasadei Republicii Letonia la Bucureşti”.

De asemenea, preşedintele interimar al Senatului a amintit buna coordonare româno-letonă în cadrul UE şi NATO, precum şi în formate regionale, în baza similitudinilor de poziţii şi interese.

”Cei doi oficiali au evidenţiat importanţa menţinerii unei coordonări strânse pe toate palierele, în special în actualul context complicat de securitate generat de războiul de agresiune declanşat de Federaţia Rusă în Ucraina. Alina Gorghiu a subliniat importanţa continuării eforturilor pentru a consolida postura NATO de descurajare şi apărare de la Marea Baltică la Marea Neagră, amintind participarea României la poliţia aeriană consolidată în statele baltice. Înaltul demnitar român a evidenţiat faptul că Republica Moldova se confruntă cu presiuni intense de destabilizare şi răsturnare a ordinii constituţionale din partea Rusiei. A exprimat apreciere faţă de sprijinul acordat de Republica Letonia Republicii Moldova prin proiecte de dezvoltare în sectoare precum statul de drept, consolidarea sistemului fiscal, gestionarea frontierelor, sănătatea şi mass-media independentă”, se mai arată în comunicat.

Din delegaţia letonă au mai făcut parte preşedintele Comisiei pentru politică externă, Rihards Kols, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene şi preşedinte al Grupului pentru promovarea cooperării cu Parlamentul României, Andris Sprūds, precum şi ambasadorul nerezident al Republicii Letonia în România, E.S. domnul Juris Poikāns.

La întrevedere, de partea română au mai participat şi secretarul Senatului şi vicepreşedintele Comisiei pentru afaceri externe, Roberta Anastase, şi ambasadorul nerezident al României în Republica Letonia, E.S. Cosmin-George Dinescu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.