Preşedintele interimar al Senatului, Alina-Ştefania Gorghiu, se află, vineri, în Republica Moldova, la invitaţia preşedintelui Institutului Cultural Român, Liviu Sebastian Jicman, în vederea participării la cea de-a V-a ediţie a celui mai important eveniment dedicat cărţii la Chişinău, Salonul Internaţional de Carte Bookfest. Aceasta a avut întrevederi cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, cu preşedintele Comisiei pentru politică externă şi integrare europeană din Parlamentul Republicii, Doina Gherman şi cu preşedintele Grupului parlamentar de prietenie cu Romania, Veronica Roşca. Programul vizitei în Republica Moldova a preşedintelui interimar al Senatului a inclus şi o vizită la Gimnaziul „Alexandrina Rusu” din satul Dănceni, Raionul Ialoveni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ediţia 2022 a Bookfest Chişinău beneficiază de Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, Klaus Iohannis, şi al Preşedintei Republicii Moldova, Maia Sandu, fiind deopotrivă sărbătoare a limbii şi literaturii române, expresie a spaţiului cultural şi lingvistic român şi simbol al solidarităţii între românii de pe ambele maluri ale Prutului, precizează Senatul într-un comunicat oficial. 

Cu ocazia vizitei la Chişinău, preşedintele interimar al Senatului a avut întrevederi cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, cu preşedintele Comisiei pentru politică externă şi integrare europeană din Parlamentul Republicii, Doina Gherman şi cu preşedintele Grupului parlamentar de prietenie cu Romania, Veronica Roşca.

Potrivit Senatului, Alina Gorghiu ”a reiterat angajamentul ferm al statului român pentru realizarea obiectivelor stabilite prin Opinia COM din 17 iunie a.c. şi în susţinerea agendei de reforme a autorităţilor de la Chişinău în domenii cheie precum dezvoltarea economică, modernizarea administraţiei, reforma în domeniul justiţiei şi consolidarea luptei împotriva corupţiei”.

Totodată, Alina Gorghiu a exprimat întreaga disponibilitate a Senatului României de a avea o cooperare susţinută cu Parlamentul de la Chişinău, orientată către rezultate şi adaptată nevoilor Republicii Moldova. În acest context, a exprimat încrederea că la cea de-a doua Şedinţă Comună a Parlamentelor României şi Republicii Moldova, care va avea loc la Bucureşti, vor fi identificate noi direcţii comune de acţiune vizând amplificarea cooperării la nivel legislativ în vederea consolidării relaţiilor dintre cele două ţări.

Programul vizitei în Republica Moldova a preşedintelui interimar al Senatului a inclus şi o vizită la Gimnaziul „Alexandrina Rusu” din satul Dănceni, Raionul Ialoveni, la invitaţia secretarului de stat al Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova, Adrian Dupu.

Senatul precizează că acţiunea face parte din proiectul “Cutia şcolarului – cărţi şi rechizite pentru copiii din Republica Moldova”, finanţat de DRRM cu suma de 489.600 lei şi care vizează întocmirea unei baza de date a elevilor cu risc de abandon, achiziţia unui kit educaţional şi distribuirea acestuia copiilor defavorizaţi din şcolile din Republica Moldova.

Totodată, preşedintele interimar al Senatului a avut o întrevedere cu primarul satului Dănceni, Victoria Butuc-Guranda şi preşedintele Consiliului Raional Ialoveni, Mihail Silistraru.

La întrevedere au participat preşedintele Grupului parlamentar de prietenie cu România, deputatul Ioan Bălan, secretarul de stat Adrian Dupu şi ambasadorul României la Chişinău, Cristian-Leon Turcanu.

 

 

Informaţii suplimentare:

Salonul Internaţional de Carte Bookfest Chişinău 2022 se desfăşoară în perioada 31 august – 4 septembrie. Evenimentul beneficiază de sprijinul statului român, prin Departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova (DRRM) şi Ministerul Culturii. DRRM susţine Asociaţia Editorilor din România, unul dintre organizatorii ediţiei din acest an a Bookfest Chişinău, cu o finanţare nerambursabilă în valoare de 200.000 lei. Institutul Cultural Român este partener al Salonului Bookfest şi organizează un stand cu titluri reprezentative şi o serie de activităţi cu invitaţi din România şi Republica Moldova. La eveniment sunt prezente edituri din România şi Republica Moldova cu carte exclusiv în limba română, o noutate faţă de ediţiile anterioare.

Evenimentul este organizat de ministerele Culturii din România şi Republica Moldova, Asociaţia Editorilor din România, Uniunea Editorilor din Republica Moldova, Universitatea de Stat din Moldova, Biblioteca Naţională a Republicii Moldova şi Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.