Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP) propune constituirea unui grup de lucru interinstituţional care să găsească soluţii de eficientizare a proceselor electorale, în vederea introducerii votului electronic şi/sau prin corespondenţă până la alegerile prezidenţiale din acest an şi a eliminării din secţiile de votare a listelor electorale tipărite. Şi preşedintele Klaus Iohannis a anunţat înfiinţarea unei comisii mixte la Administraţia prezidenţială pentru rezolvarea problemelor de la vot.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Autoritatea Electorală Permanentă arată, într-un comunicat de presă transmis joi, că la sediul AEP a avut loc, miercuri, ultima întâlnire cu reprezentanţii instituţiilor naţionale cu atribuţii în organizarea şi desfăşurarea alegerilor, asigurarea securităţii cibernetice şi protecţia datelor cu caracter personal, în vederea punerii în aplicare a prevederilor Recomandării Comisiei Europene C (2018) 5.949 din 12 septembrie 2018 privind reţelele de cooperare în domeniul alegerilor, transparenţa online şi prevenţia incidentelor de securitate cibernetică şi combaterea campaniilor de dezinformare în contextul alegerilor pentru Parlamentul European din anul 2019.

"În cadrul întâlnirii, discuţiile s-au axat pe concluziile modului în care s-au desfăşurat cele două procese electorale. Preşedintele AEP a informat cu privire la numărul solicitărilor telefonice şi electronice din ziua alegerilor şi la modul eficient în care au fost comunicate informaţiile solicitate. Totodată, a făcut referire la funcţionarea în parametri normali a Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal în ziua votării. Directorul general al Direcţiei generale sistemul informaţional electoral naţional a subliniat că nu s-au înregistrat evenimente semnificative care să afecteze infrastructura informaţională şi a reiterat faptul că repartizarea mandatelor va fi efectuată după colectarea datelor finale de pe o staţie-computer securizată şi certificată de CERT-RO", scrie în comunicat.

Conform sursei citate, reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe (MAE) au informat despre apariţia unor "tentative de dezinformare şi de răspândire a ştirilor false care au fost combătute imediat, prin urmare nu au generat efecte nocive la scară largă".

Ceilalţi participanţi la întâlnire au precizat că instituţiile pe care le reprezintă nu au întâmpinat dificultăţi care să fi împiedicat exercitarea în condiţii normale a atribuţiilor ce le revin. Din concluziile grupului de lucru a reieşit faptul că cele două scrutine s-au desfăşurat cu succes şi fără incidente majore, iar colaborarea interinstituţională a fost eficientă, arată AEP.

"În final, preşedintele AEP a propus iniţierea, în cel mai scurt timp posibil, a unui grup de lucru interinstituţional care să păstreze aceeaşi structură şi care să vizeze identificarea soluţiilor de eficientizare a proceselor electorale, în vederea introducerii votului electronic şi/sau prin corespondenţă până la alegerile prezidenţiale din acest an şi a eliminării din secţiile de votare a listelor electorale tipărite", se precizează în comunicat.

La alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2019, Autoritatea Electorală Permanentă îndeplineşte rolul de punct de contact unic pentru punerea în aplicare a RecomandăriiComisieiEuropene C (2018) 5.949 din 12 septembrie 2018. 

La discuţiile de miercuri au participat reprezentanţi ai Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), Poliţiei Române (IGPR), Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), Centrului Naţional Cyberint (CNC) şi Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

Miercuri, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat înfiinţarea unei comisii mixte la Administraţia prezidenţială pentru rezolvarea problemelor de la vot şi a spus că politic cei care au organizat prost alegerile trebuie să plătească cu funcţia.

Preşedintele a precizat că probleme extrem de grave au fost la secţiile de votare din străinătate.

"Aceste probleme trebuie rezolvate urgent pentru că vine următorul tur de scrutin, în toamna acestui an vin prezidenţiale, şi, fiindcă nu am încredere în Guvern să găsească soluţii rapide şi corecte, voi înfiinţa la nivelul Administraţiei prezidenţiale o comisie mixtă care va începe să lucreze. Îi voi invita pe toţi cei care au atribuţii în domeniu. Rolul acestei comisii este de a identifica problemele majore, de a identifica soluţii şi de a propune aceste soluţii autorităţilor care pot veni cu reglementări: Parlament, Guvern, AEP, în principal”, a anunţat preşedintele Iohannis.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.