Preşedintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, a afirmat, într-un interviu pentru Europa Liberă, întrebat de ce din galeria de portrete istorice prezentate pretutindeni de AUR lipsesc chiar suveranii României care au câştigat în război Independenţa şi Marea Unire, că niciun partid politic „nu poate confisca figurile emblematice” ale românilor. „Iar acum, vedeţi, cu mijloacele acestea moderne şi cu posibilităţile de falsificare sau de fake-uri, cum se spune, inducem în eroare opinia publică românească”, mai spune Pop.
Într-un interviu la Europa Liberă, istoricul Ioan Aurel Pop a fost întrebat, în contextul în care astăzi românii sunt „foarte fragmentaţi şi nu agreează, nu împărtăşesc aceeaşi poveste adevărată a României”,de ce în galeria de portrete istorice pe care o afişează pretutindeni AUR apar marii voievozi ai românilor, dar dintre ei „lipsesc exact suveranii care au câştigat în război şi Independenţa, şi Marea Unire, Carol I de Hohenzollern, nepotul său, Ferdinand I şi soţia acestuia, Regina Maria, Maria de Edinburg.
Preşedintele Academiei a răspuns că, în opinia sa, nicio personalitate politică, nicio organizaţie politică, niciun partid politic nu pot confisca figurile emblematice ale românilor.
„Eu cred că nicio personalitate politică şi nicio organizaţie politică, niciun partid politic nu pot confisca figurile noastre emblematice, pe care eu le numesc câteodată părinţi ai patriei sau eroi naţionali. Fiecare naţiune are aşa ceva. (...) Trebuie să le păstrăm acestea pe toate la un loc şi să le valorificăm pentru prezent şi pentru a le duce mai departe în viitor. Nu poate exista o Românie fără (...) regii Carol, Ferdinand, şi chiar Carol al II-lea care a fost pentru Academia Română un mare donator, un mare mecena, de exemplu. Monarhia în epoca modernă a fost pentru noi o cale de păstrare şi, la început, chiar de repătrundere în Europa”, a precizat Pop.
Preşedintele Academiei Române mai spune că în Clubul Academicienilor, la parterul instituţiei, se află, de o parte, Regele Carol I cu emblema lui şi cu faptul că a obţinut Independenţa României şi atâtea realizări în cei 48 de ani de domnie şi, de cealaltă parte, este amplasat Întregitorul Ferdinand.
„Lângă el, în plan secund, se vede harta României, pe vremea când România ajunsese să fie o ţară medie şi să reprezinte o forţă în această parte de Europă. Toate sunt importante, iar confiscarea lor din punct de vedere politic, într-o anumită conjunctură istorică, parcă ne aduce aminte de Caragiale, de «Scrisoarea Pierdută», de «plebicist» şi de fel de fel de nefăcute şi de ironii pe care acest mare părinte al neamului românesc, care a fost Ion Luca Caragiale, le-a ridiculizat şi ne-a obligat să ţinem seama de ele la modul negativ. Să nu le mai facem, adică. Din păcate, n-am învăţat mare lucru. (...). Iar acum, vedeţi, cu mijloacele acestea moderne şi cu posibilităţile de falsificare sau de fake-uri, cum se spune, inducem în eroare opinia publică românească”, a mai spus Ioan Aurel Pop.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.