Premierul Vietnamului, Pham Minh Chinh, a afirmat, într-un interviu acordat Prima News, că relaţia dintre cele două ţări se dezvoltă de mai bine de 75 de ani şi a apreciat ”ajutorul oportun, amabil şi sincer al Guvernului şi poporului român”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Vietnamul şi România au o relaţie de prietenie şi cooperare tradiţională foarte bună de aproape 75 de ani care continuă să se se extindă şi să se dezvolte pozitiv. România este una dintre primele ţări care a recunoscut Vietnamul şi a oferit sprijin şi asistenţă valoroasă în lupta pentru recâştigarea independenţei şi reunificării naţionale înainte, precum şi construcţia şi dezvoltarea de azi”, a declarat Pham Minh Chinh, la Prima News.

Potrivit premierului vietnamez, România a ajutat la formarea a circa 4.000 de experţi pentru Vietnam, ”care reprezintă o resursă umană foarte valoroasă pentru construcţia şi dezvoltarea ţării”.

”România a susţinut activ procesul de negociere, ratificare şi implementare a Acordului de Comerţ Liber Vietnam – UE (EVFTA), fiind una dintre primele două ţări din UE care a ratificat Acordul de Protecţie a Investiţiilor Vietnam–UE (EVIPA)”, a mai declarat Pham Minh Chinh.

Acesta a precizt că,  în perioada celui mai puternic focar al pandemiei de Covid-19, ”România a fost prima ţară din UE care a acordat 300.000 de doze de vaccinuri”, ajutând la depăşirea pandemiei.

Apreciem mereu, suntem recunoscători şi nu uităm niciodată ajutorul oportun, amabil şi sincer al Guvernului şi Poporului Român. Suntem încântaţi de realizările importante de dezvoltarea socio-economică ale României din ultima vreme, n special, rata de creştere economică care este întotdeauna printre primele din UE”, a mai declarat oficialul vietnamez.

Acesta a apreciat că ”relaţia dintre Vietnam şi România se dezvoltă puternic în multe domenii”.

”Cifra de afaceri bidirecţională aproape s-a dublat de la 261 milioane USD în 2019 la 425 milioane USD în 2022. Cele două ţări tocmai au semnat Programul de Cooperare în Educaţie pentru perioada 2023-2026. Cooperarea între localităţile celor două ţări este în curs de promovare. Schimburile interpersonale sunt din ce în ce mai consolidate; din ce în ce mai mulţi turişti români vizitează Vietnam”, a mai afirmat premierul vietnamez.

”În acelaşi timp, sperăm că Guvernul României va continua să protejeze drepturile legitime ale lucrătorilor vietnamezi din România, creând condiţii favorabile pentru ca comunitatea vietnameză să se integreze, să-şi stabilească viaţa şi să facă afaceri pe termen lung, devenind o punte de legătură între cele două ţări”, a mai declarat premierul vietnamez.

Acesta a vorbit şi despre perioada studiilor, realizate în România: ”Păstrez mereu impresii profunde, sentimente bune şi amintiri profunde despre frumoasa Românie, poporul român harnic, prietenos, ospitalier şi recunoscător.

Nu voi uita niciodată anii din tinereţe în care am studiat şi lucrat în România; imi amintesc de chipurile, vocile, râsetele şi imaginile îndrăgite ale profesorilor şi prietenilor români; datorită ajutorului lor  important, eu şi studenţii noştri am devenit ceea ce suntem azi”.

”Sunt foarte bucuros şi emoţionat să mă întorc de această dată în România şi cred că vizita va contribui la promovarea, întărirea, aprofundarea şi eficientizarea relaţiei prietenoase de cooperare dintre cele două ţări, în beneficiul celor două  popoare, pentru pace, cooperare şi dezvoltare în regiune şi lume”, a mai declarat Pham Minh Chinh.

Acesta se află într-o zivită oficială în România şi va avea întâlniri cu preşedimntele Klaus Iohannis şi premierul Marcel Ciolacu.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.