Premierul Sorin Grindeanu a fost exclus din PSD, social-democraţii urmând să depună moţiune de cenzură împotriva Cabinetului Grindeanu. Ambele decizii au fost luate în Comitetul Executiv Naţional al PSD, care s-a reunit la sediul central al partidului. Şedinţa continuă la această oră.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE 15:28 - Sorin Grindeanu, exclus din PSD; social-democraţii depun moţiune de cenzură 

Premierul Sorin Grindeanu a fost exclus din PSD, social-democraţii urmând să depună moţiune de cenzură împotriva Cabinetului Grindeanu.

Ambele decizii au fost luate în Comitetul Executiv Naţional al PSD, care s-a reunit la sediul central al partidului.

Surse din PSD au precizat pentru News.ro că deciziile s-au luat cu unanimitate de voturi.

Conform articolului 27 din Statutul PSD, "calitatea de membru al Partidului Social Democrat se pierde prin demisie, radiere, excludere sau înscriere în alt partid".
 
Articolul 31 menţionează excluderea, ca sancţiune aplicată membrului de partid prin hotărâre a Biroului organizaţiei locale din care acesta face parte. Membrul de partid care deţine o funcţie în cadrul organelor de conducere ale partidului de la nivelul organizaţiei PSD de pe raza teritorială a secţiei de votare, precum şi de la nivelul organizaţiei locale poate fi exclus, la propunerea organului de conducere din care face parte, de către organul de conducere ierarhic superior.
 
Comitetul Executiv Naţional este cel care hotărăşte, în situaţii excepţionale, cu două treimi din voturile membrilor săi, sancţionarea cu excludere din partid a oricărui membru, pentru încălcări grave ale Statutului sau pentru prejudicii majore aduse PSD.

UPDATE - Liderii PSD au început discuţiile privind depunerea unei moţiuni de cenzură luni împotriva lui Grindeanu - surse

Liderii PSD reuniţi în şedinţa Comitetului Executiv Naţional au început să dezbată, joi, posibilitatea iniţierii unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, care ar putea fi depusă la începutul săptămânii viitoare, în condiţiile în care simpla excludere a lui Grindeanu din partid nu ar rezolva criza şi nu ar duce la pierderea funcţiei, au declarat, pentru News.ro, surse social-democrate.

Propunerile făcute în cadrul şedinţei se referă la depunerea unei moţiuni de cenzură luni, care ar putea fi dezbătută şi votată în Parlament peste două săptămâni.

Liderii PSD discută inclusiv despre excluderea lui Sorin Grindeanu din PSD, având în vedere deciziile luate de el în ultimele 24 de ore, însă simpa excludere nu ar rezolva criza guvernamentală, pentru că nu ar atrage după sine şi plecarea sa din funcţie.

Aceste propuneri urmează să fie trecute şi printr-un vot al liderilor PSD.

Şedinţa CExN al PSD, în care social-democraţii spun că vor decide înlocuitorul lui Grindeanu, a început

Şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD a început, joi, la sediul social-democraţilor din Bucureşti. Liderii PSD spun că vor decide un înlocuitor pentru premierul Sorin Grindeanu, fiind discutate şi variante precum excluderea din partid a actualului premier şi depunerea unei moţiuni de cenzură. Jurnaliştii nu au acces în sediul PSD, fiind ţinuţi în faţa porţii. Premierul Sorin Grindeanu a transmis un mesaj pe Facebook înaintea şedinţei, în care le cere social-democraţilor să "cântărească bine" deciziile pe care le vor lua, pentru că există "riscul iminent" ca PSD să piardă guvernarea. El dă asigurări că "nu se agaţă de funcţie".

CITEȘTE ȘI Grindeanu, înaintea şedinţei CExN: Nu mă agăţ de funcţie. Există riscul ca PSD să piardă guvernarea, cântăriţi bine

În sediul PSD se află preşedintele Liviu Dragnea, alături de alţi lideri din teritoriu. La şedinţă participă şi o parte a miniştrilor demisionari, precum Carmen Dan, Rovana Plumb, Ana Birchall, Răzvan Cuc, Andreea Păstârnac şi Marius Duncă.

FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea

Jurnaliştii nu au acces în sediul PSD, fiind ţinuţi în faţa porţii. Până la această oră nu a fost făcut un anunţ oficial cu privire la şedinţa CExN şi dacă ea va fi urmată de declaraţii de presă.

FOTO: News.ro/ Cristian Citre
FOTO: News.ro/ Cristian Citre

Social-democraţii ar putea decide excluderea din partid a lui Sorin Grindeanu, chiar dacă această măsură nu ar detensiona situaţia şi nu l-ar obligatpe  premier să demisioneze. O altă variantă a liderilor PSD este să depună o moţiune de cenzură împotriva propriului Guvern, pentru a putea ulterior să formeze un nou Cabinet.

Liderii PSD spun că vor să caute şi un înlocuitor pentru Sorin Grindeanu, deşi nu este clar în acest moment dacă el va fi anunţat după şedinţa CExN sau abia după ce Sorin Grindeanu nu va mai conduce Executivul.

Între timp, demisiile tuturor miniştriilor Guvernului au ajuns la cabinetul premierului, urmând ca Sorin Grindeanu să ia act de aceste demisii, au declarat, pentru News.ro, surse oficiale. El are 15 zile la dispoziţie pentru a le semna şi a le trimite la Administraţia Prezidenţială, pentru ca apoi să fie publicate în Monitorul Oficial.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.