Premierul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa a participat, vineri, la şedinţa de la Palatul Victoria privind gestionarea fluxului de mărfuri din vămi. Printre măsurile anunţate se află deplasarea de urgenţă a şefului Poliţiei de Frontieră, împreună cu reprezentanţi din Vamă, ANSVSA, Fitosanitar, la Albiţa, către punctul de trecere a frontierei, unde se vor întâlni cu partenerii lor din Republica Moldova. O altă măsură se referă la organizarea fluxurilor de mărfuri în funcţie de încărcătură. De asemenea, s-a decis că la graniţa cu Ucraina vor fi deschise două noi puncte de frontieră, este vorba de Vicovu de Sus şi Racovăţ.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Veau să vă anunţ că alături de prim-ministrul României, domnul Nicolae-Ionel Ciucă, a fost prezentă la reuniunea interministerială, care a inclus toate autorităţile competente pentru a găsi soluţii la optimizarea traficului, în special de mărfuri, la graniţa cu Republica Moldova şi cu Ucraina, doamna prim-ministru a Republicii Moldova, doamna Natalia Gavriliţa”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Dan Cărbunaru a arătat că cei doi prim-miniştri au avut un schimb de opinii legat de nevoia de a găsi soluţii cât mai funcţionale, în contextul în care există într-o serie întreagă de puncte de trecere a frontierei fluxuri importante de camioane de marfă, care au loc de o bună perioadă de timp.

”În urma analizei, în urma discuţiilor purtate între cei doi prim-miniştri, dar şi între autorităţile responsabile pe care le-am menţionat ceva mai devreme, aş vrea să vă prezint măsurile dispuse în acest context. În primul rând, la ora la care vorbim, şeful Poliţiei de Frontieră împreună cu reprezentanţii autorităţilor responsabile din România, mă refer aici la Vamă, ANSVSA, Fitosanitar, au plecat deja către Albiţa, către punctul de trecere a frontierei, unde se vor întâlni cu partenerii lor din Republica Moldova, pentru a discuta la faţa locului despre măsurile de fluidizare necesare, astfel încât ambele părţi să poată valorifica la maximum, respectând absolut toate regulile pe care România, ca stat membru al Uniunii Europene trebuie să le respecte, toate procedurile de lucru, astfel încât să grăbească ritmul în care sunt procesate mărfurile care vin din Republica Moldova, multe dintre ele provenind, evident, din Ucraina, afectată de agresiunea militară rusă şi de blocajul de la porturile sale”, a declarat Dan Cărbunaru. 

El a menţionat că, în urma discuţiilor şi analizei, cele două ţări vor veni cu propuneri concrete care să ajute la fluidizarea traficului.

”Acestea vizează măsurile de procesare, iar pentru că vorbim despre Albiţa, aş vrea să vă spun că aici va fi, şi este o deja o decizie luată la nivelul celor doi prim-miniştri, o echipă de lucru în grupuri mixte - este un proiect-pilot care va avea loc pe teritoriul României, la Albiţa - şi vom reveni cu detalii de îndată ce specialiştii vor pune la punct planul de lucru în aceste echipe mixte. După intrarea pe teritoriul României, aceste echipe vor procesa mărfurile, pentru a reduce foarte mult din presiunea care există în acest moment pe teritoriul Republicii Moldova”, a mai spus Cărbunaru. 

O altă măsură care va uşura reducerea presiunii care există în acest moment, şi pe Albiţa, dar şi pe Galaţi, este organizarea fluxurilor de mărfuri în funcţie de încărcătură.

”Spre exemplu, camioanele goale vor fi dirijate, într-o primă etapă, către Oancea, acolo unde, după cum vedeţi, sunt valori de trafic mai reduse, şi sunt în analiză şi alte puncte unde ar putea fi dirijate camioanele goale tocmai pentru a permite camioanelor încărcate cu marfă să poată fi procesate în noua procedură fixată de autorităţile din România şi Republica Moldova”, a explicat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

El a spus că Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a dispus tuturor autorităţilor statului român care se pot regăsi într-un punct de trecere a frontierei un program de lucru permanent, 24 de ore pe zi, şapte zile din şapte, nu doar la Poliţia de Frontieră sau în vamă, ci şi la ANSVSA şi autorităţile fitosanitare, cele de care este nevoie pentru a procesa fluxurile de marfă.

”În acest fel, în oglindă cu autorităţile din Republica Moldova, ritmul va permite o procesare mult mai rapidă reducând, astfel, şi timpii de aşteptare, şi volumele care pot trece peste frontieră. Există, după cum vedeţi în această parte de jos, la Isaccea, în continuare se vede acest punct roşu. Din dispoziţia premierului României, astăzi, Ministerul Apărării Naţionale va trimite un bac suplimentar pentru a asigura fluenţa transportului în această zonă, ceea ce, desigur, va dubla capacitatea existentă la acest moment pentru a transborda autoturisme, camioane, oameni”, a mai spus el. 

În privinţa frontierei de nord, la graniţa cu Ucraina vor fi deschise două noi puncte de frontieră, este vorba de Vicovu de Sus şi Racovăţ, va fi deschis un nou punct de trecere a frontierei, a mai anunţat Cărbunaru

”Deci, practic, în aceste două noi puncte de trecere a frontierei vor fi preluate fluxuri care vor contribui la reducerea presiunii asupra Vămii Siret, care gestionează la acest moment un număr semnificativ de automarfare, camioane”, a mai spus el. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.