Premierul Nicolae Ciucă a declarat, marţi, la Gala premiilor “Henri Coandă” acordate elevilor şi studenţilor care au obţinut performanţe la competiţii internaţionale, că au convenit prin program guvernamental ca până în 2026, 70 de miliarde de lei să fie alocate cercetării, iar anul acesta, au alocat un buget cu 70% mai mare decât anul trecut.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că Bursa Henri Coandă a fost o idee asumată de Ministerul Cercetării şi Digitalizării şi a susţinut-o foarte mult pentru că s-a înscris în abordarea lor faţă de ceea ce înseamnă un proiect de ţară, prin care să relanseze ceea ce are tânăra generaţie mai bun.

”Trebuie să privim şi să recunoaştem meritele celor care astăzi stau de-a stânga şi de-a dreapta dumneavoastră şi v-au îndrumat şi vă îndrumă paşii în baloratoare, în institute, acolo unde vă puneţi în valoare pasiunea, dedicarea şi cred că merită cu toţii să îi aplaude pe cei care astăzi le sunt îndrumători, mentori şi le îndreaptă paşii către ceea ce vor să facă în carieră”, a mai spus prim-ministrul Ciucă.

El a arătat că a susţinut din convingere toate activităţile Ministerului Cercetării şi nu a fost uşor şi a precizat că a vrut soluţii practice pentru relansarea cercetării.

”Am dorit ca cercetarea şi inovarea să se concretizeze în proiecte care au aplicare în practică. I-am promis domnului ministru că, dacă vine cu un plan care să mă coonvingă, voi face tot ce e posibil pentru a loca bugetul pe măsură acestui domeniu. I-am spus: Sebastian, îţi dau cât vrei tu, îl dublăm, îl triplăm, dar să fie convingător, să vedem că din planul acela reiese ceva prin care institutele de cercetare, împreună cu cercetători români, alte institute, vin şi realizează ceva în practica românească, putem să le punem în valoare”, a afirmat premierul.

Ciucă a afirmat că au reuşit să identifice acele elemente de plan prin care au alocat anul acesta cercetării un buget cu 70% mai mare decât anul trecut.

”Aş fi dorit să fie mai mult, dar am înţeles că puteam aloca banii pe hârtie dar nu aveam cadrul care să asigure absorbţia proiectelor, să ducem la bun sfârşit ceea ce dvs desfăşuraţi, ce v-aţi propus să realizaţi în laboratoare. Cu toate acestea, am convenit prin program guvernamental ca până în 2026, 70 de miliarde de lei să fie alocate cercetării. 70% înseamnă 3 miliarde de lei, anul acesta”, a declarat premierul Ciucă, arătând că din punctul său de vedere nu sunt bani mulţi.

Şeful Executivului a mai spus că sunt mai multe proiecte prin care vor să susţină şi să încurajeze cercetarea şi inovarea. ”Sunt bani europeni, 600 de milioane de euro, sunt bani care vor fi alocaţi pentru proiecte în cercetare şi dezvoltare, Sunt bani pe care i-am alocat prin noile legi ale educaţiei, dorind să stimulăm pasiunea pentru cercetare şi inovare de pe băncile şcolilor şi în felul acesta, 10.000 de laboratoare din ţară vor fi refăcute, înnoite, primenite cu tot ceea ce trebuie, ca să putem să gândim o coerenţă a ceea ce înseamnă cercetarea şi inovarea”, a arătat el. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.