Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a participat astăzi la întâlnirea de lucru a miniştrilor Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, cu ministrul Muncii şi Politicilor Sociale din Republica Italiană, Andrea Orlando. În cadrul discuţiei de la Palatul Victoria au fost abordate mai multe teme de interes între care răspunsul Uniunii Europene la conflictul din Ucraina si sprijinul acordat refugiaţilor, propunerea de directivă privind salariile minime precum şi cea privind îmbunătăţirea condiţiilor de muncă pentru lucrul pe platforme. De asemenea, discuţiile au vizat şi economia socială, extinderea măsurilor sure în gestionarea tranziţiei verzi şi digitale şi formarea profesională şi recalificarea lucrătorilor, cu referire în special la forţa de muncă angajată de companiile italiene din România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
La finalul întâlnirii, cei doi miniştri ai muncii au semnat Memorandumul de înţelegere privind colaborarea şi schimbul de informaţii în domeniul Inspecţiei Muncii. 
 
Documentul are ca scop îmbunătăţirea cooperării între autorităţile de control şi monitorizare române şi italiene cu privire la prevenirea şi combaterea practicilor ilegale din domeniul detaşării transnaţionale, muncii nedeclarate şi plasării ilegale, inclusiv în context sezonier. De asemenea, prin semnarea memorandumului se urmăreşte promovarea şi asigurarea unei aplicări corecte a legislaţiei naţionale şi a legislaţiei europene în scopul protecţiei drepturilor lucrătorilor care muncesc pe teritoriul celor două state, ţinând cont şi de condiţiile specifice create de pandemia de Covid - 19. 
 
Documentul mai stabileşte punctele de contact pentru eficientizarea comunicării reciproce, prevede derularea unor acţiuni de informare adresate atât lucrătorilor, cât şi angajatorilor stabiliţi într-un stat care doresc să presteze servicii în celălalt stat şi  efectuarea de inspecţii concertate sau comune, precum şi realizarea schimbului de informaţii şi de documente necesare între autorităţile competente din cele două state.
 
”În centrul preocupărilor Guvernului se află cetăţeanul român, indiferent unde se află el. Datoria noastră este să oferim soluţii pentru a asigura standardele europene de protecţie socială cetăţenilor români care lucrează în Italia - şi aici discutăm de peste un milion de persoane, precum şi în alte state europene. Avem în vedere drepturile salariale, de pensie, precum şi cele care ţin de siguranţa muncii. Comunitatea de români din Italia şi cea de italieni din România sunt punţi de legătură între ţările noastre, care se bucură şi de relaţii economice consistente, aflate pe un trend de consolidare”, a declarat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.
 
 
La rândul său, ministrul Muncii şi Politicilor Sociale din Republica Italiană, Andrea Orlando, a apreciat că Memorandumul semnat la Bucureşti este un instrument preţios care va permite inspectoratelor de muncă din cele două ţări să intensifice colaborarea pentru întărirea protecţiei muncii lucrătorilor şi siguranţa la locul de muncă. 
 
”Este necesară cooperarea prin schimbul de informaţii şi de bune practici în cadrul inspecţiei muncii pentru a asigura protecţia eficientă a lucrătorilor detaşaţi de pe teritoriul unuia dintre statele noastre pentru a desfăşura activităţi pe teritoriul celuilalt. Este esenţială cooperarea activă în domeniul prevenirii şi combaterii muncii nedeclarate, a detaşării transnaţionale false a lucrătorilor, a plasării ilegale a forţei de muncă şi, în general, a încălcărilor drepturilor lucrătorilor. Interesul guvernelor noastre este de a proteja şi de a facilita libera circulaţie a lucrătorilor, asigurând în acelaşi timp protecţia drepturilor acestora, a condiţiilor de muncă, legalitatea relaţiilor contractuale. Sunt sigur că în viitor, datorită înţelegerii pe care o semnăm astăzi, de fiecare dată când inspectorii noştri vor resimţi necesitatea de a lucra împreună pentru a asigura o mobilitate echitabilă şi demnă, putem cu toţii să fim disponibili şi să ne întărim capacităţile pentru a combate fenomenele de fraudă şi abuzuri, de muncă nedeclarată şi de exploatare”, a declarat ministrul Muncii şi Politicilor Sociale din Republica Italiană, Andrea Orlando.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.