Premierul Nicolae Ciucă va avea, în a doua zi a vizitei de la Bruxelles, întrevederi cu delegaţia eurodeputaţilor români şi cu Adina Vălean, comisarul european pentru transport. Cu o zi în urmă, şeful Executivului a avut întruniri cu preşedinta Parlamentului European Roberta Metsola, preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg şi premierul Belgiei Alexander De Croo.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Astdel, de 8.15, ora Bruxelles-ului, prim-ministrul Ciucă va avea o întrevedere cu delegaţia europarlamentarilor români, în cadrul unui mic dejun de lucru
 
De la ora 10.00, premierul va avea o întrevedere cu Adina Vălean, comisarul european pentru transport, iar de la 11.00 acesta va susţine o conferinţă de presă la încheierea  vizitei de lucru la Bruxelles.
 
Printre subiectele discutate, miercuri, de premier cu preşedinta Parlamentului European s-au numărat aderarea României la Spaţiul Schengen, răspunsul Uniunii Europene la agresiunea militară a Rusiei asupra Ucrainei, consolidarea acţiunii Uniunii Europene în vecinătatea sa şi securitatea energetică, potrivit Guvernului României. La rândul ei, Roberta Metsola a afirmat că nu mai trebuie pierdut timpul deoarece locul ţării noastre este în Spaţiul Schengen, iar PE sprijină pe deplin aderarea imediată a României.
 
De asemenea, discuţiile prim-ministrului României cu preşedinte Comisiei Europene Ursula von der Leyen au fost axate asupra aderării României la Spaţiul Schengen, stadiului îndeplinirii recomandărilor în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), implementării Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
 
Au fost abordate temele legate de răspunsul Uniunii Europene la războiul Rusiei în Ucraina si Republica Moldova. Guvernul României apreciază susţinerea Comisiei Europene pentru extinderea Spaţiului Schengen, a transmis premierul.
 
Premierul Ciucă a menţionat că, în cazul PNRR, România va insista şi va continua discuţiile cu Comisia asupra jaloanelor legate de reforma sistemului de pensii, inclusiv pe înlocuirea plafonului de 9.4% din PIB cu un alt mecanism de referinţă, pe menţinerea în rezervă a producţiei de energie bazată pe cărbune şi pe ajustări ale unor proiecte de infrastructură de transport.
 
După întâlnirea cu şeful NATO Jens Stoltenberg, miercuri la Bruxelles, premierul Ciucă a precizat că România rămâne pe deplin angajată în îndeplinirea tuturor obligaţiilor care îi revin şi va continua să fim un contribuitor responsabil. El a adăugat că, în acest sens, creşterea bugetului pentru apărare, la 2,5% din PIB, este un demers concret, în spiritul solidarităţii aliate. Şeful Executivului a mai precizat că a reiterat sprijinul pentru integrarea euroatlantică a Ucrainei, asumat încă din 2008, la Summitul de la Bucureşti.
 
La finalul întrevederii de miercuri cu Nicolae Ciucă, premierul Belgiei Alexander De Croo a anunţat că a discutat cu acesta despre aderarea României la Schengen şi a exprimat speranţa ca pasul final spre aderare să fie făcut, deoarece e un aspect important pentru România.
 
Oficialul belgian a apreciat, de asemenea, eforturile făcute de România în sprijinirea refugiaţilor din Ucraina.
 
La rândul său, Nicolae Ciucă i-a mulţumit omologului său pentru faptul că Belgia sprijină aderarea ţării noastre la Spaţiul Schengen şi ridicarea MCV.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.