Premierul Nicolae Ciucă a discutat, luni, cu preşedintele Confederaţiei Elveţiene, Ignazio Cassis, arătând ”potenţialul major de aprofundare a cooperării bilaterale sectoriale în multiple domenii, precum securitatea cibernetică, digitalizarea, cercetarea şi inovarea, energie”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a avut, la Palatul Victoria, o întrevedere cu preşedintele Confederaţiei Elveţiene, Ignazio Cassis, care face o vizită oficială în România, având ca principale teme de discuţie aprofundarea cooperării bilaterale, în contextul dinamicii sporite din ultimii ani a dialogului româno-elveţian la nivel înalt, cadrul  relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi Confederaţia Elveţiană, evaluarea situaţiei de securitate de pe frontul estic, sprijinul pentru Ucraina şi Republica Moldova, precum şi cooperarea româno-elveţiană în plan multilateral, arată Guvernul, într-un comunicat de presă.
 
Astfel, premierul Ciucă a transmis ”aprecieri deosebite” pentru contribuţia activă şi consistentă a Confederaţiei Elveţiene şi a salutat semnarea Acordului-cadru bilateral privind operaţionalizarea celei de-a doua contribuţii financiare elveţiene pentru reducerea disparităţilor economice şi sociale în Uniunea Europeană, prin care România va beneficia de sprijin pentru proiecte in valoare de 221.5 milioane de franci elveţieni. 
 
”Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a remarcat consistenţa şi ritmul dinamic al dialogului bilateral româno-elveţian, evidenţiind potenţialul major de aprofundare a cooperării bilaterale sectoriale în multiple domenii, precum securitatea cibernetică, digitalizarea, cercetarea şi inovarea, energie. Insistând pe stimularea investiţiilor şi pe promovarea parteneriatelor business-to-business, premierul României a subliniat dinamica investiţiilor străine directe în ţara noastră, care a înregistrat o creştere de aproape 50 la sută. Din perspectiva agendei de securitate regională, premierul Ciucă a prezentat măsurile multidimensionale de sprijin pe care România le acordă Ucrainei şi Republicii Moldova, afectate de războiul declanşat de Rusia. Sprijinul consistent al României a inclus atât facilitarea tranzitului exporturilor de cereale ucrainene cât şi asigurarea a 90 la sută din necesarul de energie pentru Republica Moldova”, mai arată Guvernul.
 
De asemenea, Nicolae Ciucă a exprimat aprecieri pentru angajamentul activ al Confederaţiei Elveţiene în sprijinirea Ucrainei şi a evidenţiat caracterul strategic al menţinerii solidarităţii Elveţiei cu Republica Moldova, prin asigurarea de sprijin financiar de urgenţă. 
 
Premierul României a transmis felicitări şi a asigurat de sprijinul României pentru exercitarea în premieră de către Confederaţia Elveţiană a mandatului de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU pentru perioada 2023-2024.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.