Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă a declarat marţi, după şedinţa conducerii partidului, despre deciziile luate luni seara în coaliţie, că PNL a mers cu 15% majorare a pensiilor, după care fiecare dintre noi a discutat cât se poate de real şi cât se poate de aşezat pe cifre. Cifrele ne-au adus aici unde suntem acum, a precizat Ciucă, arătând că ă întreaga anvelopă decisă a fost de 15,8%, pentru că atât a permis bugetul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

”Aseară am avut o şedinţă foarte bună în coaliţie, în care am luat o decizie pentru cetăţenii români. Aşa cum am spus şi am susţinut de fiecare dată, nu luăm decizii pentru electoratul PNL sau electoratul PSD sau alt electorat, la Guvern luăm decizii pentru cetăţenii români. S-au vehiculat mai multe cifre, au fost discutate din punct de vedere al abordării tehnice. Era foarte clar că, orice decizie luăm, ea trebuie să fie în primul rând legală, să fie sustenabilă şi să fie dezirabilă. Am vorbit cu toţii despre anvelopa de 15% şi de asemenea am vorbit despre cifrele iniţiale pe care proiectăm bugetul pe 2023. Având pe masă aceste cifre, aseară am putut să discutăm şi să cădem cu toţii de comun acord că putem să asigurăm o creştere a punctului de pensie cu 12,5% şi de asemenea să ne îndreptăm în spiritul coeziunii sociale, să dăm dovadă în aceste momente de solidaritate şi de unitate, să ne ducem cu ajutoare către cetăţenii, pensionarii cu pensiile şi veniturile cele mai mici, stabilind nivelurile de sprijin”, a spus premierul Nicolae Ciucă despre decizia din coaliţie privind majorarea pensiilor. 

El a spus că cei cu pensii până la 1.500 de lei vor primi 1.000 de lei în două tranşe, pentru cei între 1.501 lei şi 2.000 de lei, 800 de lei, de asemenea în două tranşe iar pentru cei care au venituri între 2.001 lei şi 3.000 de lei, 600 de lei, de asemenea în două tranşe.

”Au fost luate decizii care au vizat şi continuarea demersurilor, deciziilor luate astfel încât o dată la două luni de zile să fie alimentate acele vouchere în valoare de 50 de euro, pentru cei care în 2023 aveau pensie de până la 1.500 de lei. Acum am ridicat plafonul la 1.700 de lei, pentru că odată cu această decizie de a mări punctul de pensie pensiile vor creşte şi trebuie să beneficieze în continuare de acest ajutor. De asemenea a fost decisă măsura pentru energie, astfel încât anul viitor, în două tranşe, 1.400 de lei vor fi asiguraţi pentru toţi pensionarii cu pensii mai mici de 2.000 de lei şi vârstă mai mare de 60 de ani”, a precizat Ciucă. 

Şeful Executivului a menţionat că vor fi indexate de asemenea alocaţiile copiilor cu rata inflaţiei şi se va acorda de asemenea cea de-a 13-a indemnizaţie pentru persoanele cu handicap şi actualizarea pensiei veteranilor de război şi a văduvelor veteranilor de război, din 2018, ceea ce înseamnă aproximativ 30%.

”Am luat toate aceste decizii pe baza datelor şi este o măsură sustenabilă, nu ne putem permite ca deciziile pe care le luăm să ne ducă în aşa el încât să avem riscuri mai mari decât sunt oricum create de actualul context. Decizia este sustenabilă, sunt bani, nu am luat decizia până ce nu am văzut fiecare bănuţ în parte”, a spus el. 

Despre mesajul transmis de PSD că a reuşit să convingă coaliţia în privinţa majorării pensiilor, premierul Ciucă a răspuns. ”Eu cred că este doar o problemă de comunicare, eu personal de fiecare dată am anunţat că vom lua măsuri astfel încât să asigurăm protejarea tuturor cetăţenilor români, important în momentul de faţă nu este cine a propus, fiecare dintre noi am venit cu propunerile noastre. La un moment dat s-a vorbit de 10%, la un moment dat de 6%, s-a vorbit despre 15%, iată astăzi că întreaga anvelopă decisă aseară este de 15,8%, pentru că atât ne-a permis bugetul”. 

Întrebat cu ce propunere a venit PNL, liderul liberal a arătat că PNL a mers cu 15% majorare a pensiilor, ”după care fiecare dintre a discutat cât se poate de real şi cât se poate de aşezat pe cifre”.

”Cifrele ne-au adus aici unde suntem acum. Vreau să subliniez este următorul aspect, eu cred că trebuie să fie un moment în care conştientizăm cu toţii că ceea ce am decis şi ceea ce vom decide în continuare are la bază o creştere economică şi venituri la buget care să ne permită să luăm astfel de decizii. Am decis să facem aceste majorări şi să asigurăm că povara aceasta a creşterii inflaţiei să poată să fie compensată prin măsurile luate la nivelul Guvernului. Totodată cred că este nevoie să continuăm să luăm măsuri pentru a sprijini întreg mediul de investiţii, că economia va funcţiona în continuare şi că putem să asigurăm venituri la bugetul de stat pentru a lua în continuare măsuri”, a răspuns Nicolae Ciucă. 

Despre faptul că  procentul de 15% nu a fost susţinut în coaliţie, Ciucă a arătat că,  ”dacă ne referim la obiectivul de a-i fi ajutat şi pe cei cu venituri foarte mici, nu puteam să o facem decât în această formulă stabilită aseară”. 

Întrebat de ce pensiile nu cresc cu 16%, cât va fi inflaţia, premierul Ciucă a spus: ”Noi avem în vedere prognoza primită atât de la instituţiile noastre de prognoză, cât şi de la institutele internaţionale. Este cât se poate de posibil ca începând de anul viitor, odată ce problemele legate de asigurarea energiei şi a gazelor, care impactează cel mai mult pe inflaţie, să constatăm că vom avea o inflaţie sub 15%. Deci, inflaţia, din analizele de până acum, va fi în scădere”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.