Primarul municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, a ajuns în fruntea administraţiei locale după ce fostul edil Antonie Solomon a avut şi el probleme cu legea. Intrată în politică la 17 ani ca unul dintre fondatorii PRM, ajunge membru marcant al PSD şi intră în campania electorală din 2012 cu mesajul: "Justice for Craiova".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lia Olguţa Vasilescu a intrat în politică în 1991, fiind unul dintre membrii fondatori ai PRM, iar după doi ani a ajuns preşedinte al organizaţiei de tineret filiala Dolj a partidului. Olguiţa Vasilescu a lucrat timp de doi ani, între 1997 şi 1999, la ziarul "Cuvântul Libertăţii" ca redactor şi şef de departament al secţiei Investigaţii - Anchetă. Ulterior, a fost redactor şef adjunct al aceleiaşi publicaţii locale, iar apoi redactor la TVR Craiova.

Din 2004, a fost preşedinte al organizaţiei de tineret România Mare, partid la care a renunţat în 2007 în favoarea PSD, unde a fost, pe rând, secretar executiv, vicepreşedinte al organizaţiei judeţene Dolj a partidului, purtător de cuvând al Departamentelor PSD, iar din 2013 este preşedinte al organizaţiei municipale PSD Craiova. Vasilescu este, totodată, vicepreşdinte al PSD la nivel naţional. Ea a ajuns parlamentar în anul 2000, ca deputat PRM de Dolj, fiind membru în Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă. În anul 2008, a devenit senator de Dolj din partea PSD.

În anul 2012, Lia Olguţa Vasilescu a decis să candideze la Primăria municipiului Craiova lansându-şi candidatura cu un concert susţinut de Goran Bregovic, la care a fost invitat primarul de atunci al Constanţei, Radu Mazăre, care a convins-o pe aceasta să-şi dea jos sacoul ca să le arate celor prezenţi mesajul inscripţionat pe tricoul pe care îl purta: "Justice for Craiova".

Tot în timpul campaniei electorale, Lia Olguţa Vasilescu le-a promis suporterilor Universităţii Craiova că va aduce din nou echipa în Liga I, cu ajutorul omului de afaceri Adrian Mititelu. În urma unor neînţelegeri dintre cei doi, Adrian Mititelu a devenit cel mai înfocat contestatar al Liei Olguţa Vasilescu. Acesta a anunţat, în ziarul pe care l-a deţinut, că a depus mai multe plângeri pe numele Olguţei Vasilescu la Direcţia Naţională Anticorupţie.

La sfărşitul anului trecut, Lia Olguţa Vasilescu a anunţat că va candida din nou pentru o funcţie de primar al municipiului Craiova, sondajele de opinie realizate atât de PSD, cât şi de către contracandidaţii săi indicând-o pe aceasta drept câştigător al unui nou mandat.

În cea mai recentă declaraţie de avere, din iunie 2015, Olguţa Vasilescu a menţionat 14 terenuri intravilane şi forestiere, cele mai multe (13), fiind în judeţul Braşov, moştenite de către soţul său, Ovidiu Wlassopol, care are cote părţi din fiecare, acestea având suprafeţe între 2.300 de metri pătraţi şi 50.000 de metri pătraţi.

De asemenea, ea menţionează că are bijuterii în valoare de 10.000 de euro şi aproape 500.000 de lei şi peste 16.000 de euro în conturi curente, depozite bancare şi fonduri de investiţii.

Totodată, Vasilescu a menţionat că este acţionar la SC Pestera Liliecilor, precizând însă că părţile sociale aparţin soţului său.

Conform aceleiaşi declaraţii de avere, venitul anual obţinut de Olguţa Vasilescu în calitate de primar a fost de 49.116 lei, în timp ce soţul său, având funcţia de consilier la CNVM, a câştigat anual 201.762 lei.

În bilanţul de activităţi pe anul 2014, Lia Olguţa Vasilescu arăta că Primăria a derulat mai multe proiecte prin contribuţie proprie şi cu fonduri europene, printre acestea fiind Centrul multifuncţional Craiova - Pavilion central, valoarea investiţiei fiind de peste 86 de milioane de lei. Un proiect cu o valoare similară a fost şi Craiova Water Park, amenajat în Parcul Tineretului din oraş, care prevedea o clădire cu bazine acoperite, mai multe tobogane şi terenuri de sport pe o plajă amenajată, precum şi amenajarea Centrului istoric în valoare de peste 76 de milioane de lei şi o parcare subterană în zona Teatrului Naţional de peste 84 de milioane de lei.

Lia Olguţa Vasilescu a fost reţinută, miercuri după-amiază, de către procurorii DNA, fiind acuzată că şi-a folosit influenţa ca vicepreşedinte al PSD Dolj pentru a obţine sponsorizări de la oameni de afaceri pentru campania electorală din 2012 pentru alegerea primarului municipiului Craiova şi că a primit apoi mită în calitate de primar.

Potrivit DNA, în cursul anului 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai mulţi oameni de afaceri au fost determinaţi de candidatul Lia Olguţa Vasilescu, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să facă diverse sponsorizări. În scopul obţinerii acestor foloase, ea s-a folosit de influenţa pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea sa de vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic, precizează procurorii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.